ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ποινή 18μηνών στον στρατιώτη που εκτέλεσε εν ψυχρώ Παλαιστίνιο (pics)

Ισραήλ: Ποινή 18μηνών στον στρατιώτη που εκτέλεσε εν ψυχρώ Παλαιστίνιο (pics)
Ο κατηγορούμενος με την οικογένειά του REUTERS/Debbie Hill/Pool

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδικάστηκε τελικά ο στρατιώτης Ελόρ Αζάρια για την εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιου. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει απερίφραστα την ποινή, κάνοντας λόγο για «πράσινο φως» στα «εγκλήματα των στρατιωτικών».

Ο γαλλο-ισραηλινός στρατιώτης Αζάρια βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2016 ενώ εκτελούσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σαρίφ, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρες, μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος κειτόταν στο έδαφος, προφανώς σε κατάσταση που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν.

Η δίκη Αζάρια είχε προκαλέσει βαθιά διαίρεση στη χώρα. Ο λοχίας είναι ο πρώτος ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

azaria 4

(Ο κατηγορούμενος με την οικογένειά του/REUTERS/Jim Hollander/Pool)

Για τον Τάρεκ Ριχμάουι, εκπρόσωπο της παλαιστινιακής κυβέρνησης, μια τέτοια «ελαφριά ποινή δίνει το “πράσινο φως” σε εγκλήματα στρατιωτικών».

«Η πλειονότητα των εγκλημάτων και των συνοπτικών εκτελέσεων από τους κατοχικούς στρατιώτες εναντίον αθώων Παλαιστινίων –μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά– ούτε καν οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

azaria 5

(Η οικογένεια του θύματος παρακολουθεί την ανακοίνωση της απόφασης/REUTERS/Ammar Awad)

Όταν σημειώθηκαν τα γεγονότα, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ ήταν βορά ενός κύματος σχεδόν καθημερινών βιαιοτήτων.

Προκάλεσαν τον θάνατο 252 Παλαιστινίων, 40 Ισραηλινών, δύο Αμερικανών, ενός Ιορδανού, ενός Ερυθραίου και ενός Σουδανού, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν πως οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ήταν δράστες επίθεσης, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές, αντίθετα, κάνουν λόγο για «εκτελέσεις».

azaria 3 copy

(REUTERS/Jim Hollander/Pool)

2017 02 21T131638Z 116805117 RC1C2C9F88B0 RTRMADP 3 ISRAEL PALESTINIANS SOLDIER

(Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο/REUTERS/Ammar Awad)

azaria 1

(Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο/REUTERS/Ammar Awad)

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Καταδικάστηκε στρατιώτης για την εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ