ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία ρίχνει στη «μάχη» του τουρισμού τους Νίντζα

Η Ιαπωνία ρίχνει στη «μάχη» του τουρισμού τους Νίντζα
EPA/PAUL BUCK

Το... βαρύ πυροβολικό τους ρίχνουν στη μάχη του τουρισμού οι Ιάπωνες, που επενδύουν στην «βιομηχανία» των Νίντζα, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να εκτοξεύσουν τον αριθμό των αφίξεων στη χώρα τους, πολύ πάνω από τα 24 εκατομμύρια που «έπιασαν» πέρυσι.

Οι Νίντζα είναι κομμάτι της ιαπωνικής φιλοσοφίας των πολεμικών τεχνών, μια «σέκτα», η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κυριολεκτικά, «Νίντζα» στα ιαπωνικά σημαίνει κατάσκοπος, όμως όταν κάποιος αναφέρεται στους Νίντζα, εννοεί εκείνους που διακρίνονται στην τέχνη του Ninjutsu.

Συνήθως οι Νίντζα προσλαμβάνονταν από τους Σαμουράι και αντικείμενο της δουλειάς τους ήταν να κατασκοπεύουν τους εχθρούς, ενώ σύμφωνα με τον μύθο που τους συνοδεύει έχουν μερικές ιδιαίτερες ικανότητες, όπως για παράδειγμα το να κοιτούν ένα αναμμένο κερί χωρίς να ανοιγοκλείσουν τα βλέφαρά τους. Συχνά δε, κάνουν μασάζ στα αυτιά τους, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα... ευλύγιστους, ενώ ποτέ δεν ζυγίζουν περισσότερα από 60 κιλά.

12926841

Πηγή: EPA/TOSHIFUMI KITAMURA

Η εκμάθηση της συγκεκριμένης τέχνης γίνεται υπό άκρα μυστικότητα και βασική προϋπόθεση για να γίνει κανείς Νίντζα, δεν είναι άλλη από το να έχει γεννηθεί σε οικογένεια με παράδοση στο Ninjutsu.

132710261


Πηγή: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Ο «κύκλος» των Νίντζα είναι τόσο κλειστός, που ακόμα και σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για όσους εξασκούν την πανάρχαια τέχνη του Ninjutsu, που πιστεύεται ότι γεννήθηκε κάπου στην Κίνα την περίοδο της δυναστείας των Tang.

ninja

Πηγή: twitter

Όμως το Ιαπωνικό Συμβούλιο Νίντζα, πήρε την απόφαση να... ανοίξει τον κύκλο και να δώσει την δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να εκπαιδευτεί πάνω στην τέχνη του Ninjutsu και να γίνει Νίντζα, φοιτώντας στην «Ακαδημία Νίντζα», που πρόκειται να αρχίσει σύντομα τη λειτουργία της.

Εκτός από την Ακαδημία, αποφασίστηκε να ιδρυθεί κι ένα Μουσείο αφιερωμένο στους Νίντζα, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του το 2018, με την ιαπωνική κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει επισκέπτες από όλον τον κόσμο, δεδομένου ότι οι μύθοι και το μυστήριο που περιβάλουν τους Νίντζα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον ανθρώπων από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

«Η τέχνη των Νίντζα περιέχει πολλά και διάφορα στοιχεία: πάλη, τεχνικές επιβίωσης, ακόμη και αστρονομία», λέει ο Jinichi Kawakami γνωστός και ως τελευταίος Νίντζα και δάσκαλος της συγκεκριμένης τέχνης, εκφράζοντας την ελπίδα του, η πρωτοβουλία αυτή για την ίδρυση της Ακαδημίας Νίντζα να βρει ανταπόκριση από ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Kawakami, παραδέχεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διδάξει κανείς την τέχνη των Νίντζα, που προσφέρει πολλά και στον τομέα της πνευματικότητας, σημείωσε όμως πως πρόκειται για έναν τρόπο οι Ιάπωνες να δείξουν τον σεβασμό τους στους προγόνους τους.

Το Ιαπωνικό Συμβούλιο Νίντζα, έχει κάνει μια σειρά από σημαντικές προσπάθειες για να «κατοχυρώσει» την ονομασία Νίνζτα. Μία από αυτές είναι η δημιουργία ενός λογότυπου, τον οποίο θα φέρουν ταινίες κι άλλα προϊόντα, αφού λάβουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, ενώ κύριος στόχος είναι να καταφέρει να εκπαιδεύσει ανθρώπους που θα γίνουν «πρεσβευτές» της τέχνης των Νίντζα, προωθώντας την σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρώτο προϊόν που έχει ήδη λάβει πιστοποίηση Νίντζα, είναι ένα οριγκάμι, ένα παραδοσιακό αντικείμενο ιαπωνικής τέχνης από χαρτί, σε σχήμα shuriken, του αστεριού που χρησιμοποιούν ως όπλο οι Νίντζα.

129843111

Πηγή: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από το Συμβούλιο των Νίντζα, έγινε, σύμφωνα με την Telegraph και επίδειξη της συγκεκριμένης εντυπωσιακής πολεμικής τέχνης, από μαχητές ντυμένους στην παραδοσιακή μαύρη στολή των Νίντζα, που σύμφωνα με το σενάριο κατάφεραν να εξουδετερώσουν έναν «εισβολέα».

129843241

Πηγή: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Οι Ιάπωνες εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία με την Ακαδημία των Νίντζα θα εκτοξεύσει τον τουρισμό, γι’ αυτό και φρόντισαν να ενημερώσουν και για πολλά μέρη σε ολόκληρη τη χώρα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη τέχνη. Στον ειδικό «οδηγό» που κυκλοφόρησαν στην αγγλική γλώσσα, παρουσιάζονται αναλυτικά κάστρα στα οποία «δούλευαν» οι Νίντζα, το φαράγγι στο οποίο γινόταν μέρος της εκπαίδευσής τους από τον θρυλικό μαχητή Sarutobi Sasuke, αλλά κι ένα θεματικό πάρκο για τους Νίντζα.

Φαίνεται πως οι Ιάπωνες ρίχνουν στη «μάχη» του τουρισμού το... βαρύ πυροβολικό τους, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Τόκιο το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ