ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απελάσεων

Γερμανία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απελάσεων
REUTERS/Kai Pfaffenbach/

Εγκρίθηκε από την γερμανική κυβέρνηση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει σκοπό να επιταχύνει τις απελάσεις χιλιάδων αιτούντων άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί.

Τα μέτρα, που θα πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, είχαν συμφωνηθεί επί της αρχής πριν από δύο εβδομάδες από τα περιφερειακά κρατίδια της χώρας, τα οποία έχουν την ευθύνη για τις απελάσεις, και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το κείμενο προβλέπει την επιτάχυνση και διευκόλυνση των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ:

Εκείνοι που θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα μας. Φέτος, αναμένουμε έναν σημαντικό αριθμό αρνητικών αποφάσεων, αυτός είναι ο λόγος που εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα για τις απελάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία θέλει να αυξήσει από τέσσερις σε δέκα ημέρες τη διάρκεια κράτησης μεταναστών που η αίτησή τους έχει απορριφθεί από την αστυνομία επειδή θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι, εν αναμονή της επαναπροώθησής τους.

Μάλιστα, οι αιτούντες άσυλο που λένε ψέματα για την ταυτότητά τους ή παραβιάζουν τον νόμο διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πιο αυστηρές ποινές, όπως η υποχρέωση να φέρουν βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ένα άλλο σημείο που προκαλεί μεγάλη πολεμική είναι η δυνατότητα που παρέχεται στις αρχές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που περιέχονται σε κινητά τηλέφωνα των αιτούντων άσυλο σε περίπτωση αμφιβολιών για την ταυτότητά τους. Αν ένας μετανάστης τηλεφωνεί «90 φορές στο Σουδάν και διατείνεται ότι είναι από την Ερυθραία, είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για Σουδανό», εκτίμησε ο ντε Μεζιέρ.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο αφορά τις όλο και περισσότερες απελάσεις Αφγανών, της δεύτερης πιο σημαντικής ομάδας αιτούντων ασύλου στη Γερμανία μετά τους Σύρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ