ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 52 οι νεκροί από νέα επίθεση αυτοκτονίας

Συρία: Τουλάχιστον 52 οι νεκροί από νέα επίθεση αυτοκτονίας
REUTERS

Την επομένη της κατάληψης της αλ Μπαμπ, προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του σύροι αντάρτες αποτέλεσαν στόχο επίθεσης αυτοκτονίας η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων.

Λίγο μετά, δύο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας στην ίδια πόλη, που έπεσε χθες στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων ανταρτών έπειτα από μια επίθεση που κράτησε πάνω από δύο μήνες.

Αξιωματούχος των ανταρτών επέρριψε αμέσως την ευθύνη στο ΙΚ το οποίο, όπως είπε, ενήργησε "σε αντίποινα" αφού έχασε την τελευταία μεγάλη πόλη την οποία ήλεγχε στη βόρεια επαρχία Χαλέπι.

Οι σύροι αντάρτες και ο τουρκικός στρατός συνεχίζουν σήμερα τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πόλη αυτή που είχε περίπου 100.000 κατοίκους πριν από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 51 ανθρώπους --34 άμαχους και 17 αντάρτες-- όταν ανατινάχθηκε με το παγιδευμένο αυτοκίνητό του σε μια κοινότητα που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της αλ Μπαμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ήττα του ΙΚ, ένας καμικάζι έβαλε στόχο δύο αρχηγεία των ανταρτών στην κοινότητα Σουσιάν», 8 χλμ. από την Αλ-Μπαμπ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο απολογισμός δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται από το πρωί, καθώς δεκάδες άνθρωποι υποκύπτουν στα τραύματά τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν ένας μαχητής του ΙΚ που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο και ο οποίος ανατινάχθηκε», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Τα δύο αρχηγεία των ανταρτών βρίσκονταν κοντά το ένα στο άλλο. Άμαχοι βρίσκονταν επίσης στην περιοχή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Για τον Αμπού Τζαάφαρ, διοικητή της αντάρτικης οργάνωσης Λίουα αλ-Μουτάσεμ, για την ταυτότητα των δραστών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: «Είναι οι “σκύλοι” του (ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ) αλ-Μπαγκντάντι που δεν μπορούν να δεχθούν τη μεγάλη ήττα τους και οι καμικάζι τους άρχισαν να παίρνουν την εκδίκησή τους», δήλωσε στο Γαλλικο Πρακτορείο.

Ο διοικητής, που βρισκόταν κοντά στη Σουσιάν όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση, εξήγησε πως ο καμικάζι ανατινάχθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση πολιτών της αλ Μπαμπ, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και τουρκικών δυνάμεων «για να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό ασφαλείας και ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της αλ Μπαμπ».

Σύμφωνα με τον ίδιον, «εν υπνώσει πυρήνες του ΙΚ είχαν λάβει αυτή την πληροφορία και προετοίμασαν το παγιδευμένο αυτοκίνητο».

«Το αυτοκίνητο έφθασε στις 08:00 το πρωί. Αυτό πρέπει να μας γίνει μάθημα και πρέπει να ενισχύσουμε τον μηχανισμό ασφαλείας μας», πρόσθεσε.

Σήμερα επίσης, δύο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην αλ Μπαμπ, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των στρατιωτών μας που πραγματοποιούσαν οδικό έλεγχο στην είσοδο της αλ Μπαμπ, είχαμε δύο μάρτυρες και τραυματίες», δήλωσε ο Γιλντιρίμ ενώπιον των δημοσιογράφων στην Άγκυρα.

«Η πόλη αυτή είναι σε χαοτική κατάσταση, υπάρχουν εκρηκτικά, βόμβες, παγίδες», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή διεξάγεται εκκαθαριστική επιχείρηση με πολύ μεγάλη σχολαστικότητα».

Σε απόσταση 25 χλμ. νότια της τουρκικής μεθορίου η αλ Μπαμπ ήταν ο στόχος από τις 10 Δεκεμβρίου μιας επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων των σύρων ανταρτών συμμάχων τους.

Η ανάκτησή της είναι μεγάλη επιτυχία για την Άγκυρα, η οποία εξαπέλυσε στις αρχές Αυγούστου στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την περιοχή της μεθορίου της με τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ