ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απαντά στις ΗΠΑ με ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν απαντά στις ΗΠΑ με ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο
REUTERS/STR

Το Ιράν ξεκίνησε τις ναυτικές του ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις ΗΠΑ, μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογή του, έχει προειδοποιήσει για τη “σκλήρυνση” της αμερικανικής στάσης έναντι του Ιράν, ιδιαίτερα μετά τη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Τεχεράνη στις 29 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι το Ιράν παίζει με τη φωτιά κι αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σημειώνεται πως ο Περσικός Κόλπος ήταν στο επίκεντρο από τον 8ετή πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988). Το 1991 βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο έπειτα από την Καταιγίδα της Ερήμου των Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ όπου τότε επικράτησε και ο όρος "Πόλεμος του Κόλπου", προσδιορίζοντας τον πόλεμο των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ το 1991.

Τα ετήσια ναυτικά γυμνάσια του Ιράν, γίνονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου με γεωγραφικό προσανατολισμό προς τα βόρεια θαλάσσια τμήματα του Ινδικού ωκεανού, αναφέρει το ΑΠΕ. Στα σενάρια των ναυτικών ασκήσεων που υλοποιεί το ναυτικό του Ιράν περιλαμβάνεται η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, αλλά και των απειλών της θαλάσσιας πειρατείας κατά εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Χαμπιντολάχ Σαγιαρί σε δηλώσεις του, στα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν.

Ο θαλάσσιος χώρος διεξαγωγής των ναυτικών ασκήσεων του Ιράν, έχει στρατηγική σημασία για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας με πετρέλαιο, καθώς από τη θαλάσσια αυτή περιοχή διακινούνται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σε ημερήσια βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ