ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αττάλεια ο Ομπάμα για την σύνοδο των G20

Στην Αττάλεια ο Ομπάμα για την σύνοδο των G20
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αττάλειας REUTERS/Okan Ozer/Pool

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε σήμερα το πρωί στην Τουρκία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, και αναμένεται να αφιερωθεί σε μεγάλο μέρος της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά το σοκ που προκάλεσαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των τρομοκρατών στο Παρίσι θα αλλάξουν τις προτεραιότητες στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

"Ο κόσμος αλλάζει και αυτό στο σοκαριστικό γεγονός στο Παρίσι θα αλλάξει και τις προτεραιότητες των συναδέλφων μας σε Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες," δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Τουρκία.

Ο Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε χθες στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα με τους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, 129 νεκρούς και τους 352 τραυματίες, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέραν των συνομιλιών που θα αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης αυτής συνάντησης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται επίσης ο πόλεμος στη Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν σήμερα το βράδυ στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την έντονη καταδίκη της για τις επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, υπενθυμίζοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να συντονίσει τις προσπάθειές της "για να εξαλειφθεί αυτή η επικίνδυνη και καταστροφική μάστιγα που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει όλες τις περιοχές του κόσμου".

Ο ρόλος του βασιλικού οίκου των Σαούντ παραμένει ασαφής αφού εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι πλούσιοι Σαουδάραβες παρείχαν υποστήριξη στον Μπιν Λάντεν- γόνο Σαουδάραβα μεγιστάνα στον τομέα των κατασκευών- και την ίδια την Αλ Κάιντα, προ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ