ΚΟΣΜΟΣ

Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη

Πιέρ Μοσκοβισί: Η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη
REUTERS/Rafael Marchante

«Η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, αλλά και να εγγυηθεί μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μέλη επιτροπών της ιταλικής Γερουσίας.

Ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε «ουσιαστικές προόδους της ιταλικής οικονομίας» με την βοήθεια των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εργασίας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων, καθιστώντας σαφές ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά μη ρεαλιστική, αλλά μια λογική δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε επίσης ότι προς το παρόν η Ιταλία δεν σέβεται τις παραμέτρους για την μείωση ελλείμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί αυτόματα διαδικασία επιβολής κυρώσεων. «Η σχέση εμπιστοσύνης που ενώνει την Επιτροπή με την Ιταλική κυβέρνηση είναι ένα καθοριστικό στοιχείο», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο επίτροπος τόνισε ότι είναι «σχετικά ευάλωτος, λόγω των κόκκινων δανείων», αλλά και λόγω των στοιχείων που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ιταλία να λάβει έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση της σχέσης του ελλείμματος προς το AΕΠ της χώρας.

Στην φάση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι να επιδιώκει τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των τελικών μέτρων, εξαιτίας και των έκτακτων δαπανών που αντιμετώπισε η χώρα για το μεταναστευτικό και λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών που έπληξαν την κεντρική Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ