ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα «καύσωνα» χτύπησε την Ανταρκτική

Κύμα «καύσωνα» χτύπησε την Ανταρκτική
REUTERS/Pauline Askin/File Photo

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο πλανήτης, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει βάλει «φωτιά» στη Γη, με περιοχές όπως η Ανταρκτική, να βιώνουν πρωτοφανή-για τα δεδομένα τους-καιρικά φαινόμενα, όπως είναι ο καύσωνας.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ανταρκτική, στοιχεία αναφοράς για την ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτή την περιοχή κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη.

Στην Ανταρκτική βρίσκεται το 90% του γλυκού νερού του πλανήτη σε μορφή πάγου, που θα αύξανε το επίπεδο της θάλασσας κατά 60 μέτρα εάν έλιωνε, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιστήμονες θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί και ποιες είναι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Σε ερευνητική βάση της Αργεντινής, η οποία βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Χερσονήσου της Ανταρκτικής, καταγράφηκαν θερμοκρασίες που προσέγγιζαν τους

17,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία για την περιοχή καταγράφηκε στη βάση Εσπεράντζα στις 24 Μαρτίου 2015, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μετά την ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν σχετικά με την Ανταρκτική, στοιχεία που θα βοηθήσουν έτσι ώστε να παρακολουθηθούν οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, μια σημαντική αλλαγή συντελείται και στον Αρκτικό Κύκλο, όπου τα φυτά και τα λουλούδια της άνοιξης βασίζονται σε άμεσα ή έμμεσα σημάδια του περιβάλλοντος, όπως είναι οι μικρότερες νύκτες, ο θερμότερος καιρός και η συρρίκνωση των πάγων, προκειμένου να γνωρίζουν αν πρέπει να ξυπνήσουν από τη χειμέρια νάρκη τους. Αλλά καθώς η κλιματική αλλαγή παίρνει σάρκα και οστά πολύ συχνά το τελευταίο καιρό, τα σήματα αυτά είναι ανάμεικτα.

Σε νέα εργασία η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biology Letters, οι ερευνητές ξεδιπλώνουν τα ευρήματα της δωδεκαετούς μελέτης τους στην περιοχή της Γροιλανδίας. Οπως διαπίστωσαν, η χρονική περίοδος της ανθοφορίας διέφερε από είδος σε είδος, ενώ ένα είδος που μοιάζει με χόρτο άνθισε 26 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από μία δεκαετία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβολή στην ανθοφορία που κατέγραψαν οι επιστήμονες στον Αρκτικό Κύκλο.

Οπως επισημαίνουν στη μελέτη τους, τέτοιου είδους αλλαγές οφείλονται στη διακύμανση της κάλυψης από θαλάσσιους πάγους, «κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τη ζωή στην ξηρά», επισημαίνει ο Τζέφρι Κέρμπι, ερευνητής του Ντάρμουθ Κόλετζ και ένας εκ των συντακτών της σχετικής έρευνας. Επίσης, οι μεταβολές στην ανάπτυξη των φυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πρόσβαση των φυτοφάγων ζώων σε τροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ