ΚΟΣΜΟΣ

Σε σκάνδαλο με μίζες εμπλέκεται ο πατέρας του Ματέο Ρέντσι

Σε σκάνδαλο με μίζες εμπλέκεται ο πατέρας του Ματέο Ρέντσι
REUTERS/Alessandro Bianchi

Σε σοβαρό σκάνδαλο με μίζες εμπλέκεται ο πατέρας του Ματέο Ρέντσι, Τιτσιάνο, με τους Ιταλούς εισαγγελείς να πιστεύουν ότι ζητούσε χρήματα για να διαμεσολαβεί υπέρ επιχειρηματιών που ήθελαν να εξασφαλίσουν εργολαβίες του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, διεξάγεται έρευνα σε βάρος του πατέρα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής των «Δημοκρατικών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Τιτσιάνο Ρέντσι, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Rai, oι δικαστικοί πιστεύουν ότι ο Τιτσιάνο Ρέντσι είχε ζητήσει χρήματα από τον επιχειρηματία Αλφρέντο Ρομέο (ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη για διαφθορά) με την υπόσχεση να μεσολαβήσει υπέρ του, ερχόμενος σε επαφή με τον Λουίτζι Μαρόνι, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας που είναι αρμόδια για το σύνολο των προμηθειών του δημοσίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι έρευνες βασίζονται και σε σειρά παρακολουθήσεων και υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών. Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση:

Οι εισαγγελείς υποθέτουν, βάσει σημειώσεων στις οποίες αναγράφονται αρχικά γράμματα και ποσά, ότι μπορεί να συμφωνήθηκαν πληρωμές υπέρ του Τιτσιάνο Ρέντσι για να διευκολυνθεί η πρόσβαση του Αλφρέντο Ρομέο στην Ενιαία Υπηρεσία Πρoμηθειών του Ιταλικού Δημοσίου.

Παράλληλα η εφημερίδα La Repubblica γράφει πως ναπολιτάνος φοροτεχνικός κατέθεσε ότι πραγματοποιήθηκε δείπνο σε εστιατόριο της Ρώμης (με τη συμμετοχή του πατέρα του Τιτσιάνο Ρέντσι) στο οποίο φέρονται να συζητήθηκαν θέματα και διαδικασίες «που σχετίζονται με μπίζνες».

Ο πατέρας του Ματέο Ρέντσι αποποιείται κάθε ευθύνη. «Δεν μου υποσχέθηκε κανείς απολύτως τίποτα και ούτε εγώ ζήτησα κάτι» , υπογραμμίζει. Παράλληλα προειδοποιεί ότι θα ζητήσει χρηματική αποζημίωση για τις «κατάπτυστες επιθέσεις» που δέχθηκε τελευταία.

Είναι αναμφίβολο πάντως ότι πρόκειται για μια υπόθεση η οποία μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην πολιτική ζωή της χώρας και ειδικότερα στη σταδιοδρομία του Ματέο Ρέντσι. Για να δοθούν όμως οριστικές απαντήσεις από τη δικαιοσύνη θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, ιδίως στην περίπτωση που αποφασισθεί τελικά η παραπομπή του Τιτσιάνο Ρέντσι σε δίκη, σημειώνει το ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θα ανακριθεί την Παρασκευή από τους εισαγγελείς της ιταλικής πρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ