ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις δωροδοκίας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από το Ρίο

Αποκαλύψεις δωροδοκίας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από το Ρίο
REUTERS/ PILAR OLIVARES

Στοιχεία σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά στην υπόθεση της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αποκαλύπτει δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τη «Le Monde», τρεις ημέρες πριν από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στις 2 Οκτωβρίου 2009, ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας κατέθεσε 1,5 εκατ. δολάρια στον γιο ενός μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μετά τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα περί δωροδοκιών σχετικά με την κατασκευή των σταδίων, άλλη μία «καταιγίδα» έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Le Monde στην ιστοσελίδα της, η γαλλική δικαιοσύνη διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που εγείρουν ερωτηματικά για την ακεραιότητα της διαδικασίας ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Το Ρίο εξαπάτησε, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μια εταιρεία που είχε στενούς δεσμούς με έναν πλούσιο Βραζιλιάνο επιχειρηματία, κατέθεσε στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, τρεις ημέρες πριν από την εκλογή της διοργανώτριας πόλης, 1.5 εκατ. δολάρια στον γιο του Λαμίν Ντιάκ (Lamine Diack), τότε προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητισμού (IAAF), της μεγαλύτερης ομοσπονδίας του Ολυμπισμού και μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Οι δικαστές υποπτεύονται ότι έγιναν κάποιοι χειρισμοί για την εξαγορά ψήφων από τα μέλη της ΔΟΕ προκειμένου να εκλέξουν το Ρίο ως πόλη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει ξεκινήσει στη Γαλλία προκαταρκτική έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος ερευνούσε για μερικούς μήνες το ενδεχόμενο διαφθοράς στην ηγεσία της IAAF.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ