ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι:Η Σερβία θα αντικαταστήσει την Βρετανία στην ΕΕ (vid)

Μογκερίνι:Η Σερβία θα αντικαταστήσει την Βρετανία στην ΕΕ (vid)
REUTERS/Francois Lenoir

«Η Σερβία μπορεί να γίνει μια από τις χώρες που θα αντικαταστήσουν το κράτος που εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην σερβική βουλή.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, άρχισε την ομιλία της, με την φράση «Αξιότιμοι βουλευτές για μένα είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σε μια χώρα , όπου αισθάνομαι σαν σπίτι μου» στα σερβικά, αλλά υπό τις ιαχές των βουλευτών του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος που φώναζαν συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια όμως χωρίς να πτοηθεί, συνέχισε την ομιλία της διαβεβαιώνοντας το σώμα, ότι η Σερβία θα γίνει μια από τις χώρες της Ε.Ε.

«Βλέποντας το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μήνυμα μου προς τη Σερβία και σε όλη την περιοχή συνίσταται στο ότι, η ΕΕ δεν θα αποτελείται μόνο από 27 κράτη μέλη», είπε η Μογκερίνι τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Στην θέση της μιας χώρας που βγήκε από την ΕΕ, θα έρθουν νέες χώρες, και η Σερβία θα είναι μια από αυτές. Θεωρώ ότι η ΕΕ δεν είναι πλήρης, όσο η Σερβία και οι άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται έξω από την οικογένεια μας, τα Βαλκάνια είναι η καρδιά της Ευρώπης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, τον οποίο και ευχαρίστησε, είπε ότι η Σερβία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πορεία προς την ΕΕ ιδιαίτερα σε σχέση με το ότι άνοιξαν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες, και αυτό έγινε εφικτό χάρη στην δική του δραστηριότητα και αποφασιστικότητα, όπως περιγράφει το ΑΠΕ.

Καθ’ όλη της διάρκεια της ομιλίας της πάντως οι βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο Βόιτσλαβ Σέσελι, συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Μογκερίνι, ενώ οι βουλευτές του Κόμματος «Ντβέρι», σιωπηροί, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Η Σερβία δεν πιστεύει τις Βρυξέλλες».

Η Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι:

Η ιστορία της Ευρώπης γράφτηκε στο έδαφος της Σερβίας και πως η Ιστορία δείχνει ότι η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την ιστορία της, την τέχνη , την λογοτεχνία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Σερβίας Τομισλάβ Νίκολιτς. Οι συνομιλίες μαζί του διήρκεσαν περισσότερο από τον προγραμματισμένο χρόνο, ενώ μετά την συνάντηση τους αυτή, παρότι αναμένετο να δοθεί σχετική ανακοίνωση για τα μέσα ενημέρωσης, η ανακοίνωση δεν δόθηκε.

Το γεγονός αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass, κατά την άποψη πολλών αναλυτών δείχνει τις εξαιρετικά δύσκολες συνομιλίες που υπήρξαν μεταξύ της κ. Μογκερίνι και του κ. Νίκολιοτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ