ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δραματική μείωση της οικονομικής βοήθειας προς το εξωτερικό

ΗΠΑ: Δραματική μείωση της οικονομικής βοήθειας προς το εξωτερικό
REUTERS / JONATHAN ERNST

O διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προτείνει μέσα στον Μάρτιο «δραματικές μειώσεις» στον προϋπολογισμό της Ουάσιγκτον για τη βοήθεια προς το εξωτερικό.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και άλλα ειδησεογραφικά μέσα μετέδωσαν νωρίτερα την εβδομάδα που προηγήθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει στο Κογκρέσο την περικοπή κατά το 1/3 των προϋπολογισμών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

«Θα προτείνουμε τη μείωση της βοήθειας προς τις ξένες χώρες και την επένδυση αυτών των χρημάτων στο εσωτερικό της χώρας», επισήμανε ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, στο Fox News, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες περικοπές θα περιλαμβάνουν «αρκετά δραματικές μειώσεις στη βοήθεια προς τις ξένες χώρες».

Ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι περικοπές στη βοήθεια προς το εξωτερικό θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την προτεινόμενη αύξηση ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

«Το βασικό μήνυμα είναι αρκετά σαφές: όσο λιγότερα χρήματα ξοδεύονται στο εξωτερικό τόσο περισσότερα χρήματα δαπανώνται εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Οι ΗΠΑ δαπανούν λίγα παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο State Department και τη USAID, σε σύγκριση με το ποσό των 600 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για το Πεντάγωνο.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την ανησυχία τους αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανησυχώ πολύ από τις πληροφορίες σχετικά με τις σημαντικές περικοπές που θα μπορούσαν να πλήξουν τις προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τη διάσωση ζωών και την ανάδειξη ευκαιριών για τους αμερικανούς εργαζόμενους» είπε ο Εντ Ρόις, ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ