ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο αυξάνει την αμυντική του δύναμη

Το Πεκίνο αυξάνει την αμυντική του δύναμη
REUTERS/Thomas Peter

Το Πεκίνο διαμηνύει ότι θα αυξήσει την αμυντική του δύναμη, κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία, για να προασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο ποσό που θα δαπανηθεί για την στρατιωτική αυτή ενίσχυση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Φου Γινγκ, η αύξηση των κινεζικών στρατευμάτων για το 2017 αναμένεται να είναι στο 7% και οι αμυντικές δυνάμεις θα αντιστοιχούν στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, δεν είναι σαφές πώς και γιατί το ποσό αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ δεν έχει ακόμη μεταδοθεί ούτε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.

Πέρυσι, με την οικονομία να επιβραδύνεται, η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων έξι ετών αγγίζοντας το 7,6%, μένοντας έτσι για πρώτη φορά κάτω από το 10% μετά το 2010.

Όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας:

Θα ενισχύσουμε τη ναυτική και την αεροπορική μας άμυνα, καθώς και τους ελέγχους στα σύνορα, και θα διασφαλίσουμε ότι οι σημαντικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διατήρηση της σταθερότητας, τη διατήρηση της ειρήνης στο πλαίσιο διεθνών αποστολών, ή η συνοδεία πλοίων σε διεθνή ύδατα θα είναι καλά οργανωμένες.

Μια αύξηση 7% θα σήμαινε πως ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα ανερχόταν φέτος σε 1,02 τρισεκ. γιούαν, ένα επίπεδο που δεν ξεπερνά το 25% του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος πρότεινε οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες να αυξηθούν κατά 10%, στα 603 δισεκατομμύρια ευρώ –παρότι οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά πάψει να διεξάγουν μόνες επιχειρήσεις σε πεδία συγκρούσεων όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν– και υπήρξαν εκκλήσεις στην Κίνα για μια ανάλογη αύξηση φέτος.

Ο Κετσιάνγκ επισήμανε στη σημερινή ομιλία του στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας τους κινδύνους για το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα, ιδίως τις κερδοσκοπικές φούσκες και την απογείωση του χρέους, κρίνοντας πάντως ότι είναι «διαχειρίσιμοι», κι υποσχόμενος περισσότερη ελευθερία δράσης στον ιδιωτικό τομέα και στην «πραγματική οικονομία».

Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να «συνεχίσει να επαγρυπνεί ενώπιον της επισώρευσης κινδύνων», ειδικά των επισφαλειών για τράπεζες και επιχειρήσεις, τις πιστώσεις που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου ή εκτός κανονιστικού πλαισίου, όπως αναγνώρισε ο Λι.

Πάντως τα θεμελιώδη στοιχεία της κινεζικής οικονομίας «παραμένουν ρωμαλέα, ο λόγος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει υψηλός (...) έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τους συστημικούς κινδύνους» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ