ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επιχείρηση του Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Νέα επιχείρηση του Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης
REUTERS/Goran Tomasevic

Συνεχίζεται η μάχη για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, με τον ιρακινό στρατό και τις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύουν νέα επίθεση εναντίον του Ισλαμικού κράτους.

Όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό του στρατού, οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται προελαύνοντας προς το παλιό κέντρο της πόλης από τα νότια και νοτιοδυτικά με στόχο να ανακαταλάβουν την περιοχή, απελευθερώνοντας ακόμη ένα κομμάτι της Μοσούλης.

Μετά από σκληρές μάχες που διήρκεσαν περίπου 100 ημέρες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της ανατολικής πλευράς της πόλης και στη συνέχεια ξεκίνησαν επιχειρήσεις για τον έλεγχο περιοχών που βρίσκονται δυτικά του ποταμού Τίγρη. Ωστόσο, τις τελευταίες 48 ώρες είχαν σταματήσει την προέλασή τους στη δυτική Μοσούλη λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

640x640 3

REUTERS/Goran Tomasevic

Μια ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη θα κατέστρεφε την ιρακινή πτέρυγα της οργάνωσης, ο ηγέτης της οποίας κήρυξε τη δημιουργία χαλιφάτου το 2014 σε περιοχές που ανήκουν στο Ιράκ και τη Συρία, αναφέρει το ΑΠΕ.

640x640 5

REUTERS/Goran Tomasevic

Την ίδια ώρα η Βρετανία, συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο ύψους 12.29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να χρηματοδοτήσει σημαντικά σχέδια υποδομής, αποκάλυψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών του Ιράκ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ