ΚΟΣΜΟΣ

Α. Ζιπέ: Δεν θα είμαι υποψήφιος

Α. Ζιπέ: Δεν θα είμαι υποψήφιος

Ο Αλέν Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο πως «η εμμονή» του Φιγιόν οδηγεί σε «αδιέξοδο».

«Το επιβεβαιώνω μια και καλή, δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 71χρονος Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είχε ηττηθεί τον Νοέμβριο από τον Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές της δεξιάς και εμφανιζόταν ως ενδεχόμενος αντικαταστάτης του προεδρικού υποψηφίου, ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις.


Ο Ζιπέ έκανε τη δήλωση αυτή στην πόλη του, το Μπορντό, προσθέτοντας πως πήρε την απόφαση επειδή έχει γίνει πιο δύσκολο παρά ποτέ να ενωθεί το συντηρητικό κόμμα του, Οι Ρεπουμπλικάνοι, και επειδή οι ψηφοφόροι θέλουν καινούρια πρόσωπα.

«Τι κρίμα!», είπε ο Ζιπέ για την εκστρατεία του Φιγιόν, η οποία πλήττεται από κατηγορίες ότι ο Φιγιόν καταχράσθηκε δημόσια κεφάλαια.

Πρωτοβουλία Σαρκοζί

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της ΓαλλίαςΝικολά Σαρκοζί επιθυμεί να συναντηθεί με τονΦρανσουά Φιγιόν, αλλά και τον Αλέν Ζιπέώστε να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων μετά τοσκάνδαλο που ξέσπασε για την αργομισθία της συζύγου του. Με tweet του ο Σαρκοζί κάλεσε σε ενότητα. «Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης (...) κάθε ένας έχει καθήκον να κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η ενότητα», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτό το πνεύμα πρότεινα στον Φρανσουά Φιγιόν και τον Αλέν Ζιπέ να συναντηθούμε για να βρούμε έναν τρόπο αξιοπρεπούς και αξιόπιστης εξόδου από μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο και η οποία αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών μεταξύ των Γάλλων», πρόσθεσε.

Ο Τιερί Σολέρ, ο οργανωτής των προκριματικών εκλογών της δεξιάς και πρώην εκπρόσωπος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, κάλεσε τους τρεις άντρες να συναντηθούν «ακόμη και σήμερα» για «να αποφευχθεί το χάος», ενώ εκτίμησε ότι ο Ζιπέ θα μπορούσε να επωμισθεί το πρόγραμμα του Φιγιόν.

Διαβάστε επίσης:

Φιγιόν: Κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να είμαι υποψήφιος

Ο Αλέν Ζιπέ φανερώνει τις προθέσεις του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ