ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ για Ελλάδα: συνεισφέραμε ώστε ο Σόιμπλε να κατανοήσει

Ολάντ για Ελλάδα: συνεισφέραμε ώστε ο Σόιμπλε να κατανοήσει
REUTERS/Agency Pool via Reuters

Η θητεία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ τελειώνει σε λίγο καιρό και ο ίδιος, μιλώντας σε έξι εφημερίδες, έκανε έναν μικρό απολογισμό της θητείας του, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ρόλο που έπαιξε το Παρίσι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως είπε η χώρα του συνέβαλε στο να αποτραπεί μια καταστροφική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Η Γαλλία έχει αναλογιστεί τι θα κόστιζε η αποχώρηση της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Με αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας απάντησε και όταν του ετέθη το ζήτημα της «υποχωρητικότητας» έναντι της Άνγκελα Μέρκελ:

Η Γαλλία έχει αναγκάσει την Γερμανία να προχωρήσει περισσότερο απ' όσο θέλει. π.χ. με την τραπεζική ένωση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. Η Γαλλία έκανε σαφές τι θα σήμαινε μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στην αντιπαράθεση η Γερμανία φρόντισε να καθορίσει τους κανόνες και τις υποχρεώσεις, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας παρεμπιπτόντως τήρησε.

Ερωτηθείς για το εάν το Παρίσι συγκράτησε τρόπον τινά τον Σόιμπλε και τους χειρισμούς του περί το ελληνικό θέμα είπε: «Ας πούμε ότι το κατανόησε από μόνος του. Θα μπορούσαμε να είχαμε φωνάξει "Κικιρίκου" αλλά αυτό δεν ήταν η σωστή μέθοδος. Κι αν το παίζαμε ότι η Γαλλία έχει νικήσει τη Γερμανία ή η Γερμανία ανάγκασε τη Γαλλία να περιλάβει τις μικρές χώρες, θα είμαστε όλοι χαμένοι».

Για τη Μαρίν Λεπέν είπε πως «η απειλή για την εκλογή της Λεπέν ακόμα πλανάται καθώς η ακροδεξιά δεν είχε τόσο μεγάλα ποσοστά εδώ και 30 χρόνια», προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη νίκη της θα σημάνει την υλοποίηση του στόχου της που δεν είναι άλλος από την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ