ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία σε Ερντογάν: Τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι παράλογες

Γερμανία σε Ερντογάν: Τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι παράλογες
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Tobias Schwarz

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Βερολίνου και Άγκυρας μετά τη χθεσινή αναφορά του Ερντογάν με την οποία χαρακτήρισε "ναζιστική" την απαγόρευση της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία. 

 

Το Βερολίνο απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας και συνέστησε ψυχραιμία έτσι ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σέιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων: «απορρίπτουμε σθεναρά οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των πολιτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την ναζιστική εποχή», σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι παράλογες και εκτός τόπου και χρόνου», διότι, όπως είπε ο εκπρόσωπος: «οδηγούν μόνο σε ένα πράγμα: τον ευτελισμό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Ο Σέιμπερτ συνέχισε λέγοντας πως η Γερμανία θα συνεχίζει να επιτρέπει στους Τούρκους πολιτικούς να μιλούν στους πολίτες στη χώρας, με την προϋπόθεση όμως να είναι ξεκάθαροι με τις προθέσεις τους και να μην δημιουργούν ένταση στη χώρα.

Σημειώνεται πως αφορμή για την σκληρή κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η απόφαση της Γερμανίας να απαγορευτούν οι πολιτικές συγκεντρώσεις σε γερμανικές πόλεις υποστηρικών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, κατά το οποίο καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν για την αναδιάρθρωση του Συντάγματος - την ώρα που στη χώρα 1,5 εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και τη δυνατότητα να το ασκήσουν το δικαίωμά τους στα τουρκικά προξενεία, παίρνοντας μέρος στο δημοψήφισμα.

Εκτός αυτών, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει ότι "οι πόροι" που έχουν δοθεί στην Τουρκία για να ανοίξει τον δρόμο της ένταξής της στην Ένωση έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Οι πρακτικές των Γερμανών είναι ναζιστικές

Ερντογάν: Καταφύγιο τρομοκρατών η Γερμανία

Κορυφώνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας

Επικοινωνία Μέρκελ-Γιλντιρίμ με φόντο τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ