ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: μακάβριο εύρημα με νεκρά έμβρυα

Ινδία: μακάβριο εύρημα με νεκρά έμβρυα
REUTERS/Danish Siddiqui

Τάφος 19 εμβρύων θηλυκού γένους εντοπίστηκε σε πολιτεία της δυτικής Ινδίας κοντά σε ένα νοσοκομείο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι επιλεκτικές αμβλώσεις συνιστούν μάστιγα στη χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα έμβρυα αυτά εντοπίστηκαν στη διάρκεια έρευνας για τον θάνατο μιας 26χρονης γυναίκας η οποία υποβλήθηκε σε παράνομη άμβλωση. Ο προγεννητικός έλεγχος για τον εντοπισμό του φύλου του εμβρύου απαγορεύεται στην Ινδία, προκειμένου οι γονείς που επιθυμούν αγόρια να μην μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση, αν το έμβρυο είναι κοριτσάκι. Όμως, οι Ινδοί προτιμούν τα αγόρια καθώς θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια επειδή μπορούν να εργαστούν. Αντίθετα, τα κορίτσια θεωρούνται οικονομικό βάρος για τις οικογένειες, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής προίκας που θα πρέπει να δοθεί για να παντρευτούν.

Ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη των νεκρών εμβρύων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι αμβλώσεις εμβρύων θηλυκού γένους είναι ιδιαίτερα συχνές στην Ινδία, παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης. Όμως, παρά τη νομοθεσία, οι προγεννητικοί έλεγχοι για το φύλο του εμβρύου είναι κοινή πρακτική, κυρίως στις φτωχές περιοχές της υπαίθρου. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα αυτού, σε πολλές περιοχές της Ινδίας οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες.

«Εντοπίσαμε 19 έμβρυα και προσπαθούμε να συλλάβουμε τον γιατρό που έχει διαφύγει», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στο γαλλικό πρακτορείο.

Τον Ιούνιο του 2009, σε μια αντίστοιχη περίπτωση, 15 έμβρυα θηλυκού γένους είχαν εντοπιστεί σε αποχετευτικό αγωγό στην περιοχή Μπιντ της Πολιτείας Μαχαράστρα. «Είναι τρομακτικό. Η θανάτωση εμβρύων θηλυκού γένους στην Ινδία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν τα αγόρια και ότι τα κορίτσια είναι ακόμη ανεπιθύμητα», δήλωσε ο δρ Γκάνες Ραλ, ο οποίος μάχεται για την προστασία των κοριτσιών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες οι εκτρώσεις σε έμβρυα θηλυκού γένους φτάνουν τα 12 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την τελευταία εθνική απογραφή που έγινε το 2011 υπάρχουν 940 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Πρόκειται για μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, μία δεκαετία νωρίτερα: τότε η αναλογία ήταν 933 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ