ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ενέδωσε στο …twitter

Ιράν: ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ενέδωσε στο …twitter
Reuters/Eduardo Munoz

Μπορεί επί Προεδρίας του τα σόσιαλ μίντια να σίγησαν στο Ιράν, όμως οι καιροί έχουν αλλάξει, η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη και ο ‘σκληρός’ Αχμαντινετζάντ προφανώς αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ωφεληθεί και ο ίδιος από αυτά -σε πρώτη φάση από το twitter. Ένα παραπάνω καθώς προεδρικές εκλογές θα γίνουν στη χώρα το Μάιο και ο ίδιος το σκέφτεται να κατέβει ξανά υποψήφιος.

Το πρώτο του τουίτ, λοιπόν, φέρει χθεσινή ημερομηνία (5-3-17) και μέσω αυτού εύχεται ειρήνη σε όλους. Ακολουθεί άλλο με βίντεο όπου καλεί τον κόσμο να τον ακολουθήσει. Στο μίνι βιογραφικό κάτω από το όνομα του γράφει: Σύζυγος, Πατέρας, Παππούς, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρόεδρος, Δήμαρχος, Περήφανος Ιρανός.

Τα πρώτα τουίτ του Αχμαντινετζάντ

Οι Αρχές του Ιράν είχαν βάλει φραγή στα σόσιαλ μίντια αμέσως μετά την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2009 όταν ξέσπασαν οι μεγάλες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, γνωστές και ως «η επανάσταση του twitter». Ο κόσμος βέβαια είχε βρει τρόπους να παρακάμπτει την απαγόρευση παρότι υπήρχε ο κίνδυνος της σύλληψης. Πέρυσι τα πράγματα κάπως άλλαξαν, τα σόσιαλ μίντια είναι σχετικώς προσβάσιμα πλέον -δεν πρέπει να λησμονείται ότι στο Ιράν όλοι και όλα λογοκρίνονται αυστηρά- και ήδη οι περισσότεροι ιρανοί πολιτικοί έχουν λογαριασμούς στο twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ