ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προκαλεί τα Ηνωμένα Έθνη με την φυλάκιση δικαστή του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η Τουρκία προκαλεί τα Ηνωμένα Έθνη με την φυλάκιση δικαστή του Διεθνούς Δικαστηρίου
hurriyetdailynews

Τριβή στις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Έθνη προκαλεί η Τουρκία, εξαιτίας της σύλληψης ενός δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών παρέπεμψε το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς αποφάνθηκε ότι η κράτηση από την Τουρκία ενός από τους δικαστές της, παρά την εντολή του ΟΗΕ για απελευθέρωσή του, παραβιάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τον Τούρκο δικαστή Αϊντίν Σεφά Ακάι, ο οποίος υπηρετεί στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μηχανισμός του ΟΗΕ για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια διέταξε την Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου να απελευθερώσει τον Ακάι, λέγοντας πως απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας και της έδωσε διορία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε και έτσι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την καταγγέλλει για παραβίαση του Ψηφίσματος 1966 του 2010, το οποίο απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ