ΚΟΣΜΟΣ

Περιπλέκεται το μυστήριο της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Περιπλέκεται το μυστήριο της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ
REUTERS/ KYODO

Περιπλέκεται το μυστήριο γύρω από τον αιφνίδιο θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, με ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα.

Ενώ έχουν ήδη συλληφθεί δύο γυναίκες οι οποίες εξαρχής θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τη δολοφονία, ο αρχηγός της αστυνομίας στη Μαλαισία ανέφερε ότι αναζητούνται άλλοι τρεις Βορειοκορεάτες ως ύποπτοι και ότι κρύβονται στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Μάλιστα οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας απέκλεισαν την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των αξιωματούχων που παραμένουν στο εσωτερικό της, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Vietnamese Doan Thi Huong L and Indonesian Siti Aishah

(Οι δύο ύποπτες για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ - Πηγή: Reuters)

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη φυσική παρουσία όλου του προσωπικού της πρεσβείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός των Εσωτερικών, Νουρ Τζαζλάν Μοχάμεντ, στους δημοσιογράφους, έξω από την πρεσβεία.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στο προσωπικό της πρεσβείας να την εγκαταλείψει «μέχρι να είμαστε βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό τους, αλλά και για το που βρίσκονται οι ίδιοι» τόνισε.

Επίσης, ο ίδιος, τόνισε ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας δεν συνεργάζονται με τη Μαλαισία για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι θα πάρουν δείγματα DNA, από τους συγγενείς του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

nam

(REUTERS/Athit Perawongmetha)

Στην αντεπίθεση η Βόρεια Κορέα

Η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται μετά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδερφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Η Βόρεια Κορέα πέρασε στην αντεπίθεση και απαγόρευσε στους πολίτες της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφος της, να την εγκαταλείψουν αναγκάζοντας τη Μαλαισία να προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων.

Έτσι, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αχμάντ Ζαχίντ Χαμιντί, δεν θα επιτραπεί και στους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ