ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα από τη Σύνοδο των ισχυρών που θέλουν «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Η επόμενη μέρα από τη Σύνοδο των ισχυρών που θέλουν «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»
REUTERS/Martin Bureau/Pool

Το «όραμα» των τεσσάρων ισχυρών Ευρωπαίων ηγετών, για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», όπως αυτό εκφράστηκε μετά την μίνι Σύνοδο των Βερσαλλιών, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η Ευρώπη, την επόμενη μέρα.

Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι, συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες, λίγες μέρες πριν την εορταστική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της τότε ΕΟΚ, και τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.

Η τετραμερής Σύνοδος, επισκιάστηκε από την προεκλογική καμπάνια στη Γαλλία και το σκάνδαλο Φιγιόν, με την τηλεοπτική της κάλυψη να είναι ανύπαρκτη, ενώ και οι αναφορές στον σημερινό γαλλικό Τύπο, είναι μάλλον «χλιαρές». Στους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων κυριαρχεί το... ερώτημα: μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» ή «η αναζήτηση του Φρανσουά Ολάντ για μια απίθανη Συνθήκη».

«Η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία» δήλωσε, σύμφωνα με την «Le Monde», ο Φρανσουά Ολάντ, οικοδεσπότης της μίνι-συνόδου κορυφής, με προσκεκλημένους τη Γερμανίδα Καγκελάριο, και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας.

2017 03 06T182532Z 1121597444 LR1ED361F69XY RTRMADP 3 FRANCE SUMMIT

Πηγή:REUTERS/Philippe Wojazer

Σύμφωνα με τη Le Monde, «ομόφωνα» και οι 4 τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που υποτίθεται ότι θα μπορούσε να βγάλει την κοινή προσπάθεια, δηλαδή την ΕΕ, από το τέλμα.

lemonde

«Γι' αυτό και υποστηρίζω να δημιουργηθούν νέες μορφές συνεργασίας, για νέα προγράμματα, είναι αυτό που ονομάζουμε «διαφοροποιημένες» συνεργασίες» δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ορισμένους τομείς, όπως η άμυνα ή η ευρωζώνη, μέσω μιας εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, της φορολογικής και κοινωνικής εναρμόνισης, όπως στον πολιτισμό και τη νεολαία.

2017 03 07T113306Z 1953571470 LR1ED370W2V2Y RTRMADP 3 FRANCE SUMMIT

Πηγή: REUTERS/Martin Bureau/Pool

«Το θέμα είναι να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο δυναμικά ορισμένες χώρες, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείονται άλλες, αλλά και χωρίς να μπορούν άλλες να αντιταχθούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

«Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αποκτά σάρκα και οστά» τιτλοφορεί η εφημερίδα «Le Parisien».

parisien

«Με μια φωνή οι 4 ηγέτες τάχθηκαν στις Βερσαλλίες υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αύριο, οι 4 ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών τις ΕΕ των 27, θα συμμετέχουν με τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες σε μια νέα φάση, για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής στη Ρώμη και τον εορτασμό των 60 χρόνων της Συνθήκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν το κουράγιο να αποδεχθούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από άλλες».

Ο Ιταλός ηγέτης εξέφρασε την ευχή για μια «πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη», ενώ ο Ραχόι δήλωσε ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πιο πέρα για την ολοκλήρωση με όλους εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν».

Σε μια εποχή που το Brexit έχει παγώσει κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η θέληση ήταν να μην προκληθεί η όποια πεισματική αντίδραση πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της Συνθήκης. Η ομάδα των 4 θέλησε να παρουσιασθεί ως «μια δύναμη με προτάσεις», όπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Στόχος μας δεν είναι να επιβληθεί η άποψη των 4 μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, αλλά να προωθήσουμε την Ευρώπη», τόνισε.

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη κινείται ήδη σε "πολλές ταχύτητες", με τον βρετανικό Τύπο να αναφέρεται ενδεικτικά στο γεγονός ότι κάποια από τα μέλη της δεν έχουν ενταχθεί στη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ από τους "28", οι 19 χρησιμοποιούν ως νόμισμά τους το ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ