ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Γιατί η Τουρκία δεν ζητά πλέον την κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Spiegel: Γιατί η Τουρκία δεν ζητά πλέον την κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό
REUTERS/Murad Sezer

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει συμφέρον να διατηρηθεί η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, διότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και ειδικά ο τουρισμός καταρρέει» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση.

Όπως επισημαίνει η Άγκυρα έχει ανάγκη τα τα εμβάσματα από τις Βρυξέλλες. Ένα τμήμα της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι και η καταβολή ποσού τριών δις. ευρώ από την ΕΕ, μέρος του οποίου δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

«Γνώστες των τουρκικών πραγμάτων επισημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα, αν παραβίαζε τα συμπεφωνημένα με την ΕΕ. Πολλοί Τούρκοι εξέλαβαν τη στήριξη προς τους κατά πλειοψηφία μουσουλμάνους πρόσφυγες σαν βοήθεια "στα αδέρφια τους". Και στο σημείο αυτό ο Ερντογάν δεν θέλει να διακινδυνεύσει την παραμικρή διένεξη» υπογραμμίζει το Spiegel, σύμφωνα με την Deutsche Welle και προσθέτει:

«Γι' αυτό και παρά το γεγονός ότι οι τριβές στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας οξύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την παρεμπόδιση Τούρκων πολιτικών να κάνουν προεκλογικό αγώνα επί γερμανικού εδάφους και τη σύγκριση της σημερινής Γερμανίας με το ναζιστικό καθεστώς από τον κ. Ερντογάν, η Άγκυρα δεν αναφέρθηκε καθόλου, όπως έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν, σε μια ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ