ΚΟΣΜΟΣ

Wikileaks: Η Γερμανία βάζει στο μικροσκόπιο τα έγγραφα της CIA

Wikileaks: Η Γερμανία βάζει στο μικροσκόπιο τα έγγραφα της CIA
Twitter @wikileaks

Η κυβέρνηση της Γερμανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι παίρνει σοβαρά τη δημοσιοποίηση χιλιάδων εγγράφων της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από τον ιστότοπο WikiLeaks, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των περιεχομένων τους.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν ιδιαίτερα σήμερα την αποκάλυψη στα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο WikiLeaks πως η CIA χρησιμοποιούσε το προξενείο των ΗΠΑ στη Φραγκφούρτη ως ένα μείζον κέντρο επιχειρήσεων των χάκερ της.

Ο Σεμπάστιαν Φίσερ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφές με τις αμερικανικές αρχές για το θέμα της κυβερνοασφάλειας.

«Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σε μόνιμη επαφή με τους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ (...) ζητήματα αυτού του είδους ανακύπτουν ξανά και ξανά. Παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτή την πληροφορία και βρισκόμαστε σε επαφή με την πλευρά των ΗΠΑ», επέμεινε.

Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δικές της πληροφορίες όσον αφορά τα αναφερόμενα στα έγγραφα και δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την ακρίβεια ή την αυθεντικότητά τους.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο Έντουαρντ Σνόουντεν –ο πληροφορικός πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπευτικής της δραστηριότητας σε βάρος ακόμη και συμμαχικών κυβερνήσεων– ανέφερε χθες πως τα έγγραφα της CIA μοιάζουν να είναι «αυθεντικά» και ότι η δημοσιοποίησή τους από τον WikiLeaks είναι κάτι «σπουδαίο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας θα εξετάσει τα έγγραφα και θα αρχίσει έρευνα εάν ανακαλύψει ότι υπάρχουν αξιόποινες πράξεις που τεκμηριώνονται μέσω αυτών, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των εισαγγελικών αρχών.

«Θα ξεκινήσουμε έρευνα εάν δούμε βάσιμες αποδείξεις για εγκληματικές ενέργειες ή συγκεκριμένους δράστες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά» τα έγγραφα, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ