ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Παραμένει η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας
REUTERS/Wolfgang Rattay

Οι σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας παραμένουν τεταμένες, με την Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο να δηλώνει ότι, παρά τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες, η Γερμανία δεν πρέπει να αφήσει την Τουρκία «να απομακρυνθεί κι άλλο». Στις διαφορές Γερμανίας- Τουρκίας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτές περιλαμβάνεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι Κούρδοι αντάρτες διατρέχουν ελεύθερα τη Γερμανία.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο», δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Από τη μία πλευρά υπάρχουν πολλά κοινά ευρωπαϊκά και τουρκικά συμφέρονται και από την άλλη βαθιές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας. Και το αισθανόμαστε αυτό τις τελευταίες ημέρες. Κατά τη δική μας γνώμη αξίζει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, όμως βάσει των αξιών και των προσδοκιών μας και με διαύγεια.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές εκδηλώσεων στη Γερμανία υπέρ του "ναι" στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Η ίδια τόνισε ότι είναι λυπηρό να ακούει την Τουρκία να μιλά για τους ναζί και πρόσθεσε ότι οι συγκρίσεις αυτές δεν μπορούν να σχολιαστούν σοβαρά, ενώ υποβαθμίζουν όσα συνέβησαν από τη ναζιστική Γερμανία. Επίσης υπογράμμισε ότι αυτού του είδους τα σχόλια από την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν.

Παράλληλα, ζήτησε την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου ανταποκριτή της Die Welt που κρατείται στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενη στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, η Μέρκελ δήλωσε ότι αποτελούν μέρος της γερμανικής κοινωνίας και προειδοποίησε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι δεν θα εξαχθούν στη Γερμανία οι ενδοτουρκικές διαμάχες.

Η απάντηση της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, πως η Τουρκία δεν αποκάλεσε ναζί την γερμανική κυβέρνηση αλλά τις πρακτικές τους για το ζήτημα των εκδηλώσεων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη, συμφώνησε με τις δηλώσεις της Μέρκελ, ωστόσο υποστήριξε ότι οι Κούρδοι αντάρτες διατρέχουν ελεύθερα τη Γερμανία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για την απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών κατά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Τουρκία και εξέφρασε ανησυχία γι' αυτό που αποκάλεσε αυξανόμενη ισλαμοφοβία και ρατσισμό στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ