ΚΟΣΜΟΣ

Τριγμοί στην Ευρώπη – Η Πολωνία απειλεί με αντίποινα μετά την επανεκλογή Τουσκ

Τριγμοί στην Ευρώπη – Η Πολωνία απειλεί με αντίποινα μετά την επανεκλογή Τουσκ
REUTERS/ ERIC VIDAL

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Υπέρ της επανεκλογής Τουσκ τάχθηκαν 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χώρα του, την Πολωνία, να συνεχίζει να αντιτίθεται ακόμα και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και να απειλεί να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν, ενώ ακριβώς την ίδια ώρα ο Πολωνός ΥΠΕΞ εξαπέλυε μύδρους κατά του Βερολίνου λέγοντας πως "πρόκειται για μια Ευρώπη υπό τις διαταγές του Βερολίνου"

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ έχει προκαλέσει μία θύελλα αντιδράσεων στην Πολωνία, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει να μην συμβεί αυτό. Και μετά την εκλογή οι Πολωνοί φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να βάλουν φωτιά στην Ευρώπη με δηλώσεις "δηλητήριο" αλλά και πρωτοφανείς απειλές.

Το παρασκήνιο είναι έντονο. Η Πολωνία, τώρα, εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπως ανέφεραν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Πολωνία αντιτίθεται στο εξής στα συμπεράσματα της συνόδου», είπε η μία από αυτές τις πηγές που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή της Βαρσοβίας δεν ανατρέπει την επανεκλογή του Τουσκ δεδομένου ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή υπόθεση. Για την εκλογή του Τουσκ δεν ήταν αναγκαίο να επιτευχθεί ομοφωνία αλλά αρκούσε η "ειδική πλειοψηφία" μεταξύ των χωρών.

Πολωνός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ είναι υπό τις διαταγές του Βερολίνου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Βίτολντ Βαστσικόφσκι, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι η επανεκλογή του Πολωνού Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου».

Ο Βίτολντ Βαστσικόφσκι είπε χαρακτηριστικά:

Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Βαστσικόφσκι ερωτηθείς για τον διορισμό του Τουσκ με τις ψήφους των άλλων 27 χωρών μελών από τον ιστότοπο wpolityce.pl της πολωνικής δεξιάς.

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον Βαστσικόφσκι, η επανεκλογή του Τουσκ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων εξαγγελιών περί μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» στη μίνι-σύνοδο των Βερσαλλιών με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η πορεία που έχει πάρει η ΕΕ είναι «επικίνδυνη», καθώς «βρίσκεται σε διαδικασία επώασης» μια «νέα» Ευρώπη, «πολύ τοξική, που υπάρχει κίνδυνος να βλάψει πολλές χώρες», υποστήριξε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας. Ο πολωνός ΥΠΕΞ διατύπωσε την υποψία ότι ένα παιγνίδι «πιέσεων και εκβιασμών» βρίσκεται πίσω από την αποτυχία των προσπαθειών της Βαρσοβίας να αντικατασταθεί ο Τουσκ από τον συμπατριώτη του ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι.

«Πρέπει να αναλύσουμε τη λειτουργία αυτών των μηχανισμών καθώς πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στους διαδρόμους, πίσω από την πλάτη μας. Θέλουμε να μάθουμε ποια όργανα, ποιοι εκβιασμοί ή πιέσεις χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του υποψηφίου μας και υπέρ του Ντόναλντ Τουσκ. Θα το επαληθεύσουμε και θα αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο Βαστσικόφσκι.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, όχι μόνο αντιτάχθηκε στην επανεκλογή Τουσκ αλλά αντιπρότεινε και έναν δικό της υποψήφιο, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι. Ο λόγος που η συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία αντιτασσόταν σθεναρά στην επανεκλογή του Τουσκ, του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας ο οποίος παραμένει στενά συνδεδεμένος με την κεντρώα αντιπολίτευση στη χώρα του.

Από την πλευρά του ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο επικεφαλής του κυβερνώντος δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), σημειώνοντας ότι ο Τουσκ παραβίασε την «πίστη προς την ίδια του τη χώρα», χαιρέτισε το «μεγάλο θάρρος της πρωθυπουργού (Σίντλο) η οποία υπερασπίστηκε τα πολωνικά συμφέροντα» αναμετρώμενη «με τους πάντες». Εξάλλου ο Κατσίνσκι δήλωσε απογοητευμένος για τη συμπεριφορά που επέδειξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν — ο οποίος παρά τις προσδοκίες της Βαρσοβίας περί του αντιθέτου, υποστήριξε τον Τουσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ