ΚΟΣΜΟΣ

Η Αμάλ Αλαμουντίν στο πλευρό των Γιαζίντι και κατά των τζιχαντιστών

Η Αμάλ Αλαμουντίν στο πλευρό των Γιαζίντι και κατά των τζιχαντιστών
REUTERS/Lucas Jackson

Συνεχίζει τη μάχη για τις γυναίκες Γιαζίντι η δικηγόρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμάλ Αλαμουντίν, πιέζοντας το Ιράκ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Βρετανία προετοιμάζει ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η Αμάλ Αλαμουντίν, μαζί με μια νεαρή γυναίκα από την μειονότητα των Γιαζίντι η οποία είχε υποδουλωθεί και βιαστεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να στείλει η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητά επίσημα την έρευνα, προτού προχωρήσει σε ψηφοφορία το 15μελές Συμβούλιο.

2017 03 10T022813Z 1827398603 RC13F766A1C0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ CLOONEY

(Πηγή: REUTERS/Lucas Jackson)

Η σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία αντιπροσωπεύει τη Νάντια Μουράντ και άλλες Γιαζίντι θύματα του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι παρά την δημόσια υποστήριξη από το Ιράκ να διεξαχθεί έρευνα του ΟΗΕ, η κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο ακόμα.

«Θέλουμε να δούμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές», είπε η Κλούνεϊ σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters μετά από μία ομιλία της σε εκδήλωση του ΟΗΕ περί της απόδοσης ευθυνών για εγκλήματα που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος.

«Τελικά όμως εάν δεν υπάρξει αυτή η υποστήριξη σε επίπεδο δράσης, τότε ο ΟΗΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους να επιτύχει την απόδοση ευθυνών», είπε.

2017 03 10T022632Z 959510465 RC143AC9D960 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ CLOONEY

(Πηγή: REUTERS/Lucas Jackson)

Οι Γιαζίντι αποτελούν μια θρησκευτική μειονότητα της οποίας η πίστη περιλαμβάνει στοιχεία από αρκετές αρχαίες θρησκείες της Μέσης Ανατολής. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν ότι οι Γιαζίντι είναι δαιμονολάτρες.

Η Κλούνεϊ εξήγησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ξεκινήσει έρευνες χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (193 μέλη) να διορίζει μια ειδική ομάδα για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων και την προετοιμασία των υποθέσεων - όπως έκανε με τη Συρία τον Δεκέμβριο - ή, εναλλακτικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Όλες αυτές οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι για συζήτηση. Θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, διότι τα θύματα όπως η Νάντια δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα», επεσήμανε η Κλούνεϊ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για μελλοντικές διώξεις.

2017 03 10T022757Z 1930790312 RC1A2F214430 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ CLOONEY

(Πηγή: REUTERS/Lucas Jackson)

Όταν ερωτήθηκε τί μπορεί να εμποδίζει το Ιράκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την έρευνα, η 23χρονη Μουράντ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε: «Θεωρούν ότι όλοι οι Ιρακινοί καταδιώκονται από την Νταές και (ότι) πρέπει να ζητήσουν δικαιοσύνη για όλους»,

«Θα ζητήσουμε συνδρομή και βοήθεια», είπε από την πλευρά του ο πρέσβης του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, στην εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη όπου μίλησε και η Μουράντ. Δεν απάντησε άμεσα όταν ερωτήθηκε γιατί το Ιράκ δεν έχει ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ ακόμα.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ είπε στην ίδια εκδήλωση ότι συνεργαζόταν με το Ιράκ για το θέμα. «Η πρόταση θα πρέπει να υποστηρίζει τις εθνικές προσπάθειες του Ιράκ και να σέβεται απολύτως τους εθνικούς του νόμους και κυριαρχία του. Αλλά αποτελεί επίσης και επείγον έργο. Και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της πρότασης αυτής μαζί σας πολύ, πολύ σύντομα», είπε.

Η Μουράντ απήχθη και κρατήθηκε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για τρεις μήνες το 2014 στη Μοσούλη. Διηγήθηκε την ιστορία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2015 και από τότε διεξάγει μια καμπάνια για δικαιοσύνη.

Εμφανώς εξαντλημένη, η Μουράντ είπε απευθυνόμενη στους πρέσβεις κρατών στον ΟΗΕ: «Τα λόγια μου, τα δάκρυά μου και η μαρτυρία μου δεν σας ώθησαν σε δράση. Αναλογίζομαι εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να συνεχίσω την καμπάνια μου σε οποιοδήποτε βαθμό».

2017 03 10T022527Z 1963106649 RC14DEA2C720 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ CLOONEY

(Πηγή: REUTERS/Lucas Jackson)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ