ΚΟΣΜΟΣ

Το MIT καινοτομεί και επιβραβεύει αυτόν που θα «παραβιάσει» καλύτερα τους κανόνες

Το MIT καινοτομεί και επιβραβεύει αυτόν που θα «παραβιάσει» καλύτερα τους κανόνες
Getty images/ideal images/Joe Raedle/Staff

Το MIT αποφάσισε να πρωτοτυπήσει, να «σπάσει» τους κανόνες και να παρακινήσει τους φοιτητές του να κάνουν το ίδιο, με κίνητρο ένα βραβείο που θα συνοδεύεται και από ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Όπως έκανε γνωστό το media lab του διεθνούς φήμης πανεπιστημίου, θεσμοθετήθηκε ένα βραβείο, ύψους 250.000 δολαρίων, το οποίο θα απονεμηθεί, όχι σε όποιον έχει τις καλύτερες επιδόσεις, ούτε σε κάποιον που θα έχει μια καινοτόμα ιδέα, αλλά σε αυτόν που θα επιδείξει τη μεγαλύτερη ανυπακοή στους κανόνες.

«Δεν πρόκειται να αλλάξετε τον κόσμο αν κάνετε ό,τι σας λένε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Joi Ito, διευθυντής του media lab του MIT, αποτυπώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον... σκοπό που «κρύβεται» πίσω από το συγκεκριμένο βραβείο.

Η ιδέα για αυτό το βραβείο προέκυψε από την ανάγκη να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και ηθικά η ανυπακοή στους νόμους και τους κανόνες, προς όφελος της κοινωνίας μας, αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα του MIT, όπου επίσης ξεκαθαρίζεται ότι η ιδέα για τη θεσμοθέτηση του βραβείου προέκυψε τον περασμένο Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να διαλυθεί κάθε υποψία ότι μπορεί να υποκινείται ανυπακοή προς την νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν κερδίζεις βραβείο Νόμπελ κάνοντας ό,τι σου λένε, το κερδίζεις αμφισβητώντας τις αρχές», επεσήμανε ο Ίτο, κάνοντας ειδική αναφορά στις αξίες που διαδόθηκαν από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και από τον Γαλιλαίο, αλλά και από ακτιβιστές.

Όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο έπαθλο των 250.000 δολαρίων, καλούνται να κάνουν κάτι απλό: «να πάρουν ένα προσωπικό ρίσκο, με στόχο να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία». Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

MIT offers $250,000 award for breaking the rules, By Masuma Ahuja, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ