Η αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων πρέπει να γίνει από κοινού με Ελλάδα και Τουρκία
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Άιντε, δηλώνει ότι στηρίζει την αλλαγή του παρόντος συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο, όμως -όπως σημειώνει- αυτό πρέπει να γίνει «μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία». Αυτό, προσθέτει, είναι μια εκτίμηση, που υπάρχει, και όχι η δική του άποψη.
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Άιντε είπε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσο, αφού αυτό επιτευχθεί, μπορεί να υπάρξει μια «δομημένη διαδικασία» στις διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διεργασίες που γίνονται ώστε οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Άιντε είπε ότι «γίνονται κάποια βήματα», αλλά απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Για το κατά πόσο το δημοψήφισμα στην Τουρκία επηρεάζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε: «Η όποια εξέλιξη στην περιοχή που έχει σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, έχει σίγουρα σχέση, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην διεξάγονται συνομιλίες».
Επιστήμονες «ανέστησαν» ένζυμο 3,2 δισεκατομμυρίων ετών για να εξηγήσουν πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη
20:49
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να παράγει πυραύλους Patriot έως το τέλος του 2026
20:38
Συνολικά 45 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα
20:28
Αγωνία για παιδί τριών ετών που έπεσε από μπαλκόνι στην Αλόννησο
20:19