ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση της Γαλλίας στο ISIS: Ανελέητο σφυροκόπημα της Ράκα

Η απάντηση της Γαλλίας στο ISIS: Ανελέητο σφυροκόπημα της Ράκα
Απογείωση γαλλικών τζετ από βάση κοντά στη Συρία

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή μεγάλη αεροπορική επίθεση κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ράκα της Συρίας.

Μέσα σε μία ώρα υπήρξαν τουλάχιστον 20 αεροπορικές επιδρομές της πόλης. Πρόκειται γι' αυτό που το γαλλικό υπουργείο αναφέρει ως "μεγάλος βομβαρδισμός" σε συγκεκριμένους στόχους - θέσεις του ISIS.
Είναι η αρχή της γαλλικής απάντησης στη σφαγή του Παρισιού, κάτι που ο Γάλλος πρόεδρος είχε αποκαλέσει "πράξη πολέμου".

Οι στόχοι περιλαμβάνουν, όπως γίνεται γνωστό, κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους, κέντρο εκπαίδευσης και στρατολόγησης, αποθήκη πυρομαχικών και στρατόπεδο συγκέντρωσης, είπε ο Μίκαελ Σοριά (Mickael Soria) εκπρόσωπος Τύπου για το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και ακτιβιστές αναφέρουν πως στην πόλη επικρατεί πανικός.

Στρατιωτικός αναλυτής: Οι επιθέσεις είναι συμβολικές

Οι αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή δεν είναι οι πρώτες από τη Γαλλία κατά του ISIS και δει στη Συρία. Αλλά το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε δεν ήταν σύμπτωση.

"Σαφώς είναι μία στρατιωτική επιχείρηση, αλλά αυτό που στέλνει κυρίως είναι ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα. Είναι για εσωτερική κατανάλωση στη Γαλλία", είπε ο εν αποστρατεία αξιωματικός Τζέιμς "Σπάιντερ" Μαρκς (James "Spider" Marks), στρατιωτικός αναλυτής του CNN.

"Βομβαρδίζουν συμβολικούς στόχους. Από τη γαλλική σκοπιά έπρεπε κάτι να γίνει άμεσα".
Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει μέσα στα οχυρά του ISIS, είπε η Τζανίν ντι Τζιοβάνι (Janine di Giovanni), αρθρογράφος στο Newsweek's Middle East. Είναι δύσκολο να έχεις την καλύτερη στρατηγική για να απαντήσεις.

"Νομίζω πως είναι πολύ περίπλοκο, να ξεκινάς αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα και ως τρόπο να εξοντώσεις το Ισλαμικό Κράτος. Διότι δεν μπορείς να εξοντώσεις μία ιδεολογία", είπε.

Πηγή CNN French jets bomb Syria in the ISIS stronghold of Raqqa

Tim Lister and Nick Paton Walsh CNN's Sandrine Amiel contributed to this report

ΔΗΜΟΦΙΛΗ