ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας: Δεν με φοβίζουν οι μάγισσες αλλά η κακία του κόσμου

Πάπας: Δεν με φοβίζουν οι μάγισσες αλλά η κακία του κόσμου
REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

«Οι μάγισσες δεν υπάρχουν και δεν με φοβίζουν. Με φοβίζει η κακία του κόσμου και μέσα στο Βατικανό», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, επισκεπτόμενος μια καθολική ενορία στην περιοχή Οττάβια, σε λαϊκή, απόκεντρη συνοικία της Ρώμης.

Όταν ένα κοριτσάκι τον ρώτησε «τι φοβάται» και του εξομολογήθηκε ότι εκείνο φοβάται τις μάγισσες, ο Αργεντινός ποντίφικας απάντησε:

«Οι μάγισσες δεν υπάρχουν και δεν προκαλούν φόβο. Μπορεί να κάνουν δυο ή τρία πράγματα, αλλά αυτά είναι βλακείες. Οι μάγισσες δεν έχουν καμία δύναμη. Είναι ένα ψέμα», είπε ο Φραγκίσκος, και αμέσως μετά πρόσθεσε:

Με τρομάζει ένας άνθρωπος όταν είναι κακός. Η κακία του κόσμου με τρομάζει. Όλοι έχουμε τον σπόρο της κακίας μέσα μας, αλλά όταν ένας άνθρωπος επιλέγει να είναι κακός με τρομάζει, διότι μπορεί να κάνει πραγματικά πολύ κακό, μέσα στην οικογένειά του, στον χώρο εργασίας του αλλά και στο Βατικανό, όταν συναντάμε τα πολλά σχόλια.

Ο Φραγκίσκος, τέλος, εξήγησε: «Με τρομάζει το πόσο καταστρεπτικά είναι, για έναν άνθρωπο, τα συνεχή σχόλια πίσω από την πλάτη. Έτσι φέρεται μια μάγισσα, κάποιος που μπορεί να χαρακτηρισθεί τρομοκράτης».

Ο Ιταλικός Τύπος δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις αυτές του ποντίφικα, με αναφορά και στις εσωτερικές εντάσεις μέσα στο Βατικανό. Ιδίως σχετικά με την κάθαρση, ηθική και οικονομική, την οποία προσπαθεί να επιβάλει ο πάπας Φραγκίσκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ