ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έρευνα για «μαϊμού» αστέγους που ζητούσαν οικονομική ενίσχυση από το κράτος

Ιταλία: Έρευνα για «μαϊμού» αστέγους που ζητούσαν οικονομική ενίσχυση από το κράτος
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Brendan McDermid

Έρευνα διεξάγουν τρεις εισαγγελίες της κεντρικής Ιταλίας σε βάρος 30 προσώπων που φέρονται να ζήτησαν οικονομική ενίσχυση ως άστεγοι, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, καραμπινιέροι και μέλη της οικονομικής αστυνομίας φέρονται να διαπίστωσαν ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για άτομα τα οποία ζουν στην Ρώμη, αλλά μετά τους σεισμούς του περασμένου Αυγούστου δήλωσαν ότι έμειναν άστεγοι για να μπορέσουν να λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση των 600 ευρώ τον μήνα. «Η νομιμότητα πρώτα απ' όλα. Θα κάνουμε ελέγχους και θα πλήξουμε όσους ζήτησαν οικονομική βοήθεια χωρίς να την δικαιούνται», δήλωσε ο έκτακτος επίτροπος αρμόδιος για την ανοικοδόμηση Βάσκο Εράνι.

Παράλληλα η La Repubblica αναφέρει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις με απάτες και χρήματα που συγκεντρώθηκαν δήθεν για να στηριχθούν οι σεισμοπαθείς, αλλά δεν εστάλησαν ποτέ στο Αματρίτσε και στα υπόλοιπα χωριά της κεντρικής Ιταλίας τα οποία επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Μάλιστα, ορισμένα πρατήρια βενζίνης των σεισμόπληκτων περιοχών αύξησαν το κόστος των καυσίμων ακόμη και κατά 30%, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις ατόμων που επωφελήθηκαν της κατάστασης και αγόρασαν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή σαλάμια και προσιούτο από εταιρίες που δεν διέθεταν πλέον χώρους αποθήκευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ