ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο ρωσικός στρατός έφτασε στη νήσο Κατέλνι της Αρκτικής

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο ρωσικός στρατός έφτασε στη νήσο Κατέλνι της Αρκτικής
Sputnik/Russian Defense Ministry

Αποστολή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η οποία δοκίμασε νέα οπλικά συστήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στις συνθήκες της Αρκτικής, κατάφερε να φθάσει στο σύμπλεγμα των νήσων Νοβοσιμπίρσκ για πρώτη φορά στην ιστορία.

«Τα μέλη της αποστολής του υπουργείου Άμυνας είναι τα πρώτα μέλη αποστολής στον κόσμο, που κατάφεραν να φθάσουν από την ηπειρωτική Ρωσία, διασχίζοντας μια απόσταση πάνω στους πάγους, στη νήσο Κατέλνι», δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας.

Στρατιωτικοί, όπως και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που ανήκουν στην πολεμική βιομηχανία που κατασκευάζουν ειδικά ερπυστριοφόρα στρατιωτικά οχήματα -τα οποία είναι προσαρμοσμένα για μετακινήσεις πάνω στον πάγο αλλά και σε βαλτώδεις εκτάσεις- διήνυσαν απόσταση 1.140 χιλιομέτρων, στην παγωμένη θάλασσα Λάπτεβιχ, που βρίσκεται στην παράλια ζώνη.

Η διαδρομή τους ξεκίνησε από τον οικισμό Τίκσι με προορισμό αρχικά το ακρωτήριο Σβιατόι Νος, και εν συνεχεία τους κόλπους Λάτπεφ και Σανικόφ, για να καταλήξει στην νήσο Κατέλνι, απ' όπου και αναμένεται σύντομα να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Σημειώνεται πως το 2013 η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική και να αναπτύξει δυνάμεις εκεί μέχρι το 2020. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2014, η Μόσχα παρουσίασε ένα αναθεωρημένο στρατιωτικό δόγμα που δίνει προτεραιότητα στην προστασία των εθνικών συμφερόντων της στην Αρκτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ