ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Μέι: Διχαστικό ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκωτία

Εκπρόσωπος Μέι: Διχαστικό ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκωτία
WIKIPEDIA

Μετά την απόφαση της Σκωτίας να ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αβεβαιότητα στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Βρετανία.

«Μόλις πριν από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια ο λαός στη Σκωτία ψήφισε αποφασιστικά να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε προσδιορίσει ως ψηφοφορία που γίνεται "μια φορά σε μία γενιά"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως η πλειονότητα των ανθρώπων στη Σκωτία δεν θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Άλλο ένα δημοψήφισμα θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα τη χειρότερη δυνατή στιγμή», είπε.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα την εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, μόλις θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αυξήθηκε αφότου η Μέι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει απλώς από την ΕΕ αλλά και από την ενιαία αγορά και ενδεχομένως και από την τελωνειακή ένωση. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το εκλογικό σώμα είναι διαιρεμένο στη μέση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει μια δεύτερη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία, η Στέρτζον απάντησε: «Ναι. Το πιστεύω, απολύτως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ