ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Σχεδόν 100 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας

Ουγγαρία: Σχεδόν 100 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Alaa Al-Marjani

Απεργία πείνας ξεκίνησαν σχεδόν 100 μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρο κράτησης στην Ουγγαρία. Αίτημα τους να τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ιθαγένειας ανέφερε ότι οι 94 από τους 102 μετανάστες στο κέντρο κράτησης Μπεεκέστσαμπα, στα σύνορα με τη Ρουμανία, συμμετέχουν στην απεργία πείνας.

«Οι περισσότεροι από τους απεργούς πείνας (σ.σ. έχουν εγκλειστεί εκεί) βάσει των διαδικασιών του (κανονισμού του) Δουβλίνου, καθώς έφυγαν παράνομα από την χώρα πρώτης υποδοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση.

«Οι απεργοί πείνας διατύπωσαν τα αιτήματά τους γραπτά, διαμαρτυρόμενοι πρωτίστως για τον εγκλεισμό τους και ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το ότι έγινε λήψη των αποτυπωμάτων τους καθώς δεν έχουν πρόθεση να παραμείνουν στην Ουγγαρία», συνεχίζει η υπηρεσία μετανάστευσης.

Μια έκκληση η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και υπογράφεται από κάποιον «Ζανγιάρ Φαράτζ», ο οποίος υποστηρίζει πως εκπροσωπεί τους μετανάστες στο κέντρο Μπεεκέστσαμπα καλεί να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής τους και τονίζει πως πολλοί από τους μετανάστες είναι άρρωστοι και αποκαρδιωμένοι.

«Δικηγόροι μας στάλθηκαν σε αποστολή στο κέντρο κράτησης Μπεεκέστσαμπα πριν από έναν μήνα», σημείωσε από τη δική της πλευρά η Μάρτα Πάρνταβι, συμπρόεδρος της Ουγγρικής Επιτροπής του Ελσίνκι.

«Οι περισσότεροι (μετανάστες) βίωσαν συνθήκες που καθιστά πολύ πιθανό να υποφέρουν από ψυχολογικό τραύμα. Εξ όσων γνωρίζουμε, η κατάσταση στο κέντρο είναι ήρεμη προς το παρόν».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν είναι σφοδρός επικριτής της ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών. Διατείνεται ότι το μεταναστευτικό ρεύμα απειλεί την κοινωνικοοικονομική σύνθεση της ηπείρου και η κυβέρνηση του σήκωσε φράκτες για να κρατήσει έξω τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ