ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα θέλει να κάνει δώρο στη γενέτειρα του Καρλ Μαρξ ένα τεράστιο άγαλμά του (pics)

Η Κίνα θέλει να κάνει δώρο στη γενέτειρα του Καρλ Μαρξ ένα τεράστιο άγαλμά του (pics)
Getty Images/ Ideal Images/ Hannelore Foerster / Stringer

Σαν σήμερα 13 Μαρτίου το 1883, πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους γερμανούς φιλοσόφους, κοινωνιολόγους, εισηγητής του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομουνισμού. Προς μνήμην του, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θέλει να δωρίσει στην πόλη-γενέτειρα του Καρλ Μαρξ, Τριρ, ένα τεράστιο άγαλμα του μεγάλου γερμανού φιλοσόφου.

Ο Καρλ Μαρξ, ο οποίος όπλισε την εργατική τάξη με δύο σπουδαία θεωρητικά κείμενα για τους αγώνες της, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και «Το Κεφάλαιο», θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και με τη μεγαλύτερη επιρροή διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Την ίδια ώρα, στη γενέτειρά του έχει ξεσπάσει πολεμική με αφορμή την επιθυμία της Κίνας να δωρίσει στην πόλη του έναν τεράστιο ανδριάντα του, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, το 2018.

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται στο δημοτικό συμβούλιο της Τριρ, παρότι η απόφαση ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, 42 υπέρ, επτά κατά και τέσσερις αποχές.

Karl Marx 001

Wikipedia/International Institute of Social History

Οι πλειοψηφούντες υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου θα δωρίσει στη μικρή πόλη τους ένα τεράστιο άγαλμα, γεγονός που αποτελεί τιμή για την πόλη. Αξιομνημόνευτο πάντως είναι και το γεγονός ότι, κάθε χρόνο, τουλάχιστον 150 χιλιάδες κινέζοι τουρίστες καταφθάνουν στην Τριρ για να γνωρίσουν τη γενέτειρα του Μαρξ και ο αριθμός αυτός, μετά και την τοποθέτηση του αγάλματος, πολλοί ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί.

Κάποιοι άλλοι, με αφορμή το γεγονός της τοποθέτησης του αγάλματος του Μαρξ, βλέπουν μία ευκαιρία να γίνει μία κριτική ανάλυση στο έργο του φιλοσόφου. Η Τριρ, λένε, οφείλει να έχει τη μεγαλοσύνη να υποστηρίξει ένα από τα πιο διάσημα παιδιά της. Υποστηρίζουν ότι το έργο του Μαρξ, ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο στην ανάλυση του καπιταλισμού, έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να επηρεάζει.

GettyImages 80458373 copy

Getty Images/ Ideal Images/ Steve Eason / Stringer

Κάποιοι όμως από το κόμμα των Πρασίνων προσέφυγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να απορριφθεί το δώρο της Κίνας. «Όποιος δέχεται ένα δώρο τιμά τον δωρητή. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν αξίζει την τιμή», υποστήριξαν. Εκτιμούν δε, ότι εάν η πόλη της Τριρ απορρίψει την προσφορά, η κίνηση αυτή μπορεί έμμεσα να αποτελέσει και μία «καταγγελία» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Ιδιαίτερα επικριτικά είναι τα μέλη του ακροδεξιού, αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» -AfD. «Ο Μαρξ απέρριψε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ ήταν και Ιουδαϊστής», δήλωσαν κάποια. «Ο Μαρξ δεν ήταν ανθρωπιστής, αλλά ένας αντιδημοκρατικός επαναστάτης», είπαν κάποια άλλα.

Σύμφωνα με μελέτη του κινέζου καλλιτέχνη Wu Weishan, το άγαλμα του Μαρξ θα έχει 6,30 μέτρα ύψος και θα στηθεί κοντά στο σύμβολο της Τριρ, στη ρωμαϊκή πύλη Πόρτα Νίγκρα ( Porta Nigra) στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το γεγονός της δωρεάς από την Κίνα, και το ύψος του αγάλματος προβλημάτισε τις αρχές της πόλης.

Εικάζεται όμως πως έως τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, όλοι αυτοί ο προβληματισμοί θα έχουν αρθεί, έπειτα και από διαπραγματεύσεις με την Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ