ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Ώρα να επανεξετάσουμε τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό

Άγκυρα: Ώρα να επανεξετάσουμε τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό
REUTERS/ Umit Bektas

Την εκτίμηση ότι ήρθε η ώρα η Άγκυρα να επανεξετάσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, εξέφρασε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, προαναγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο εν λόγω ζήτημα.

«Εάν κοιτάξετε προσεκτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει πάντα για συνεργασία στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Καλύπτουν τα υπόλοιπα θέματα. Όταν δούμε τις υποχρεώσεις τις οποίες όφειλε να έχει τηρήσει η ΕΕ, δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει την συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ στο Reuters.

«Σε αυτό το σημείο, καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει σαφές ότι η ΕΕ δεν θα κρατήσει αντικειμενική και δίκαιη στάση στην απελευθέρωση της βίζας. Είναι προφανές. Μιλήσαμε αρκετές φορές», ανέφερε ακόμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του έχει κάνει τα πάντα από την πλευρά της αναφορικά με την συμφωνία, αλλά η ΕΕ δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις της.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Είναι η προσωπική μου άποψη. Η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να πραγματοποιήσει αυτή τη συμφωνία. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία μπορεί να αναθεωρήσει την συμφωνία για το προσφυγικό, όποτε και όπως θέλει. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για αναθεώρηση της συμφωνίας», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ