ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στο ΔΝΤ: Οι Γάλλοι έστειλαν φωτογραφίες στις ελληνικές αρχές - Τι φοβούνται

Έκρηξη στο ΔΝΤ: Οι Γάλλοι έστειλαν φωτογραφίες στις ελληνικές αρχές - Τι φοβούνται
REUTERS/Philippe Wojazer

Φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης στα γραφεία του ΔΝΤ στη Γαλλία, αλλά και του φακέλου βόμβα έστειλαν οι Γάλλοι στις ελληνικές αστυνομικές αρχές, προκειμένου να το εξετάσουν και εκείνο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά το πακέτο με τα εκρηκτικά που εστάλη από την Ελλάδα στο κτίριο του υπουργείου του Β. Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο φάκελος βόμβα είναι διαλυμένος οπότε οι αρχές ακόμα δεν μπορούν να διαπιστώσουν από πού εστάλη. Για αυτό το λόγο οι γαλλικές αρχές περιμένουν από τη διοικητική υπάλληλο του ΔΝΤ που τραυματίστηκε να δώσει κατάθεση προκειμένου να δώσει πληροφορίες για τον αποστολέα του πακέτου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την αποστολή πακέτου με εκρηκτικά στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας με αποδέκτη τον Β. Σόιμπλε. Το συγκεκριμένο "τρομοδέμα" εστάλη από την Ελλάδα και μάλιστα ως στοιχεία αποστολέα είχε το όνομα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανάληψη ευθύνης για το παγιδευμένο πακέτο στον Σόιμπλε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Το χτύπημα στα γραφεία του ΔΝΤ

Το νέο χτύπημα στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άφησε τραυματία μια διοικητική υπάλληλο και σύμφωνα με το Reuters, έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπό της από την έκρηξη της αυτοσχέδιας βόμβας, ωστόσο η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.

640x640 1

REUTERS/Philippe Wojazer

Μιλώντας στο πρακτορείο η αξιωματούχος της αστυνομίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση Μισέλ Καντότ επιβεβαίωσε πως ο μηχανισμός ήταν –ξεκάθαρα- αυτοσχέδιος, ενώ έκανε γνωστό πως τα γραφεία του ΔΝΤ είχαν δεχτεί τον τελευταίο καιρό κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ωστόσο αν συνδέονται με την επίθεση.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί και το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού. Το δίκτυο BFM μεταδίδει ότι τα εκρηκτικά ήταν μέσα σε μαύρο κύλινδρο, ενώ σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται ανώνυμο αξιωματικό της αστυνομίας, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν αποκλείεται να ήταν και ένα είδος πυροτεχνήματος.

640x640 2

REUTERS/Philippe Wojazer

Λαγκάρντ και Ολάντ καταδικάζουν την επίθεση

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το ως «δειλή πράξη βίας». Όπως είπε η ίδια:

Καταδικάζω αυτή τη δειλή πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με την εντολή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις γαλλικές αρχές για να διερευνήσουμε το συμβάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας.

Και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του καταδίκασε την επίθεση στα γραφεία του ΔΝΤ λέγοντας πως η έκρηξη ενός "παγιδευμένου πακέτου" σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι είναι "μια επίθεση" που δείχνει πως "είμαστε πάντα στο στόχαστρο".

Η έκρηξη αυτή προκάλεσε έναν τραυματία που βρίσκεται "μεταξύ ζωής και θανάτου", πρόσθεσε ο Ολάντ ο οποίος βρίσκεται στην Τουλόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ