ΚΟΣΜΟΣ

Κάτι σπάνιο συμβαίνει με την ίριδα αυτού του ματιού;

Κάτι σπάνιο συμβαίνει με την ίριδα αυτού του ματιού;
S. Li and L. Liang/NEJM

Όταν μια 37χρονη γυναίκα πήγε στον οφθαλμίατρο διαμαρτυρόμενη για την έντονη φαγούρα στα μάτια της, δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Μετά από μια προσεκτική εξέταση, ο γιατρός εντόπισε αυτό το φαινομενικά περίεργο θέαμα στην ίριδα του ματιού.

Όπως αναφέρεται στο New England Journal of Medicine, η ανωμαλία που εμφανίζεται ως ένα κυματιστό δαχτυλίδι του ιστού που προεξέχει δεν είναι κάτι ανησυχητικό και επιστημονικά ονομάζεται «protruding iris collarette».

Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος πάθησης που δεν επηρεάζει την όραση και η γυναίκα έβλεπε μια χαρά (έχει όραση 20/20). Επίσης δε υπάρχει κανένα σύμπτωμα, και δεν απαιτεί καμία θεραπεία. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτό το παράδειγμα ήταν από τα πιο ιδιαίτερα.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί αυτή την υφή που κάνει την περιοχή να προεξέχει από την ίριδα. Ενδεχομένως είναι θέμα DNA.

Όπως επισημαίνουν Κινέζοι επιστήμονες που έγραψαν τη μελέτη, το εύρημα αυτό είναι μια φυσιολογική παραλλαγή. Το στεφάνι γύρω από την περίμετρο της ίριδας είναι συνήθως επίπεδο, αλλά όχι σε αυτή τη σπάνια περίπτωση.

Όσο για την ασθενή, η φαγούρα και τα δάκρυα για τα οποία παραπονέθηκε ήταν το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης, και δεν συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την παράξενη ίριδά της.

Όπως σημειώνεται στο New England Journal of Medicine, η «ασθενής έλαβε θεραπεία για αλλεργική επιπεφυκίτιδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ