ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο επαναστάτης πιανίστας αδελφός του Φρανσουά Φιγιόν

Αυτός είναι ο επαναστάτης πιανίστας αδελφός του Φρανσουά Φιγιόν
REUTERS/Philippe Wojazer

Καμία σχέση με τον αδελφό του Φρανσουά Φιγιόν δεν έχει ο μικρότερος αδελφός του Ντομινίκ, που εμφανίζεται ως επαναστάτης, πιανίστας αφοσιωμένος στις νότες της τζαζ.

«Δεν ήταν εύκολο, αλλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της οικογενειακής μου κατάστασης αρχίζουν να εξισορροπούν μέσα μου και νοιώθω υπέροχα να έχω έναν αδελφό σαν αυτόν, χωρίς καμία σκιά επάνω του και χωρίς βαρίδια στα πόδια του», είχε δηλώσει το 2012 πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με την νύφη του Πενέλοπε, γράφει το Nouvel Observateur.

Λόγω των πυκνών φρυδιών του και της εξαιρετικής ομοιότητάς του με τον διάσημο πολιτικό αδελφό του, ο Ντομινίκ Φιγιόν αρέσκεται να επαναλαμβάνει μια πρόταση που ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία: «Εάν βάλω κουστούμι και τραβήξω στο πλάι την χωρίστρα, θα πεθάνω».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντομινίκ Φιγιόν είναι γεννημένος το 1968 (χρονιά-ορόσημο στη νεότερη πολιτική ιστορία της Γαλλίας) και έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους, εκ των οποίων ο τελευταίος έχει τίτλο «Γεννημένος το '68».

Δεν κρύβει ότι λατρεύει την τζαζ, αυτήν την υπερ-ελεύθερη μουσική, δύσκολη για πολλούς, έξω από νόρμες και σύνορα, δομημένη στην ελευθερία αυτοσχεδιασμού του ενός σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μουσικούς.

Ο Ντομινίκ μεγάλωσε σε προάστιο της Σαρτ ακούγοντας τους δίσκους των μεγάλων αδελφών του, Πιερ, Αρνό και Φρανσουά και ονειρευόταν να γίνει «ερμηνευτής ερωτικών τραγουδιών» αν και τραγουδά φάλτσα, όπως ομολογεί. Την εποχή εκείνη ο νεαρός Ντομινίκ μαγεύεται από τους Beatles, Pink Floyd, Jeffrson Airplane.

Ανακαλύπτει την μαύρη αμερικάνικη μουσική την ημέρα που ο Φρανσουά, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρνει στο σπίτι τον δίσκο του Μάικλ Τζάκσον «Off the Wall». Τον συναρπάζει το τραγούδι «Don’t Stop ‘til You Get Enough».

Στα 17 του ο αυτοδίδακτος μουσικός ξεκόβει από την ροκ, πουλάει το συνθεσάιζερ και τα ντραμς του για να στραφεί στη βραζιλιάνικη μουσική... που ανακάλυψε χάρη στο τραγούδι «Fais comme l’oiseau» του γνωστού γάλλου μουσικοσυνθέτη Μισέλ Φιγκέν.

Οι φιλίες του είναι μακριά από εκείνες της πολιτικής του οικογένειας. Είναι κυρίως από τον κόσμο της μουσικής, αν και αυτοί ανήκουν σε διαφορετικά ιδεολογικά επίπεδα. Εδώ μιλάμε για μελωδίες, όχι για παλινωδίες.

Το 2013 ο Ντομινίκ Φιγιόν έκανε «ειρήνη με τους εξτρεμιστές»: έπαιξε στην Γιορτή της Ουμανιτέ ( Fête de l’Huma). Η Ουμανιτέ - L' Humanite- είναι η επίσημη εφημερίδα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Fête de l’Huma είναι πολιτική και πραγματοποιείται κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή πολλών κομμουνιστικών κομμάτων.

Ζει σε ένα μικρό χωριό 1.507 κατοίκων, στο Loges-en-Josas, αρκετά έξω από τις Βερσαλλίες, το οποίο μοιάζει αρκετά με την Ουαλία, πατρίδα της νύφης του -συζύγου του Φρανσουά, Πενέλοπε. Η δήμαρχος της περιοχής είναι υπεύθυνη για την τοπική αυτοδιοίκηση στο «σχέδιο-ορόσημο» του Φρανσουά Φιγιόν. Στο μέρος αυτό όμως έζησε και ο ποιητής του Μεσαίωνα, Φρανσουά Βιγιόν, ο κατά τον Ρεμπώ γενάρχης των «καταραμένων ποιητών». Ποιητής που ανάλωσε την ζωή του στις φυλακές, λόγω της άσωτης ζωής του.

Λόγω και της ιδιότητάς του ως μουσικού, τηρεί σιγή ιχθύος αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Canard enchaîné» για τον αδελφό του, ενώ έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως στο πλάι του. Εκκωφαντική σιωπή. Σιωπή η οποία, όπως λένε, αρχίζει να έχει βαρύτητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ