ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι βάσκοι αυτονομιστές αποφάσισαν να αφοπλιστούν

Ισπανία: Οι βάσκοι αυτονομιστές αποφάσισαν να αφοπλιστούν
REUTERS

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA προτίθεται να αφοπλιστεί έως τις 8 Απριλίου και αναμένεται για τον σκοπό αυτό να δώσει σύντομα τις συντεταγμένες των σημείων όπου έχει κρύψει τα όπλα της, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή βασική κυβέρνηση, ζητώντας τη βοήθεια της Μαδρίτης και του Παρισιού.

"Η βασκική κυβέρνηση αποδίδει αξιοπιστία στο ενδεχόμενο ενός οριστικού αφοπλισμού σύντομα", ανέφερε σε σύντομο διάγγελμά του ο Ινίγο Ουρκούγιου.

"Απαιτεί (...) από την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση να αποδείξουν ότι έχουν όραμα και να παράσχουν άμεσες οδούς επικοινωνίας" προκειμένου "να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό που είναι ιστορικής σημασίας για την κοινωνία μας", πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τις δηλώσεις στην εφημερίδα Le Monde, του Τξετξ Ετσεβέρι, μαχητή της βασκικής οργάνωσης Bizi, ο οποίος είπε πως ο πλήρης αφοπλισμός της ETA, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί εάν είναι δυνατόν να γίνει "πριν από τις εκλογές" που θα διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου στη Γαλλία.

"Η ETA μάς ανέθεσε την ευθύνη του αφοπλισμού του οπλοστασίου της και, τη νύχτα της 8ης Απριλίου, η ETA θα έχει πλήρως αφοπλιστεί", δήλωσε επίσης ο Τξετξ Ετσεβέρι στη Monde.

Πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό επιβεβαίωσε στη συνέχεια την πληροφορία, με δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Υπάρχει μια πρωτοβουλία που έχει μια ημερομηνία: εκείνην της 8ης Απριλίου", δήλωσε η πηγή αυτή διευκρινίζοντας πως πριν από αυτήν "η ETA θα κάνει βήματα ώστε (ο αφοπλισμός) να ολοκληρωθεί", περισσότερα από 50 χρόνια μετά την ίδρυση, στη βόρεια Ισπανία, αυτής της ένοπλης οργάνωσης.

Πριν από τις 8 Απριλίου, η ETA προτίθεται να δώσει τις συντεταγμένες των κρυψώνων όπλων της προκειμένου ο αφοπλισμός να είναι πλήρης, διευκρίνισε αυτή η πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα σενάριο που είχε διαμορφωθεί εκ των προτέρων, ο επικεφαλής της βασικής κυβέρνησης εκφώνησε στη συνέχεια ένα σύντομο διάγγελμα, στις 15:00 ώρα Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

"Η βασκική κυβέρνηση ενημερώθηκε άμεσα για αυτό το ενδεχόμενο", είπε, και ευχήθηκε έναν "οριστικό, μονομερή, αμετάκλητο, πλήρη και νόμιμο αφοπλισμό".

Η ETA ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2011 ότι αποκηρύσσει οριστικά τη βία. Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια βίας στο όνομα του αγώνα της για την ανεξαρτησία Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας, πραγματοποίησε την τελευταία επίθεσή της το 2010, προκαλώντας τον θάνατο ενός αστυνομικού, σε γαλλικό έδαφος, και ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων που αποδίδεται στις ενέργειές της στους 829 νεκρούς.

Όμως αρνείτο από τότε να διαλυθεί και να αφοπλιστεί, απαιτώντας διαπραγματεύσεις με το Παρίσι και τη Μαδρίτη για την τύχη των περίπου 250 μελών της που παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Η Μαδρίτη και το Παρίσι αρνήθηκαν κάθε διαπραγμάτευση, απαιτώντας τη διάλυσή της χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, που ρωτήθηκε για το θέμα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει τη θέση αυτή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μόλις είχε πληροφορηθεί την είδηση και δεν είχε τον χρόνο να τη μελετήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ