ΚΟΣΜΟΣ

Alitalia: Μειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών

Alitalia: Μειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών
INSTAGRAM

Το σχέδιο ανάκαμψης της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia προβλέπει τη μείωση κατά 20% του προσωπικού και μισθολογικές περικοπές ύψους σχεδόν 30%, γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια συνδικαλιστική πηγή, η οποία προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις για την 5η Απριλίου.

Η Alitalia, η οποία έχει πληγεί από τον ανταγωνισμό των εταιρειών low cost όπως η Ryanair, καταγράφει ζημίες εδώ και χρόνια.

Στην ένατη κατά σειρά απόπειρα οικονομικής ανάκαμψης, η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα νέο στρατηγικό πλάνο το οποίο προβλέπει μείωση του κόστους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και αύξηση κατά 30% του κύκλου εργασιών έως το 2019 μέσω πιο ανταγωνιστικών προσφορών στα δρομολόγια μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Σήμερα η διοίκηση παρουσίασε τις λεπτομέρειες στις συνδικαλιστικές ενώσεις: προβλέπεται η κατάργηση 2.037 θέσεων εργασίας από το προσωπικό εδάφους και η αποχώρηση 400 στελεχών του προσωπικού καμπίνας μετά την προκαθορισμένη λήξη της σύμβασής τους.

Επιπλέον η εταιρεία ζήτησε μείωση των μισθολογικών απολαβών κατά 28% για τους κυβερνήτες στις πτήσεις μεσαίων αποστάσεων, 22% στις πτήσεις μακρινών αποστάσεων και 32% για τις αεροσυνοδούς.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα να προκηρύξουμε απεργία για την 5η Απριλίου» ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα του συνδικάτου Uiltrasporti, Κλαούντιο Ταρλάτσι, εκτιμώντας ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν είναι «σε καμία περίπτωση αξιόπιστο».

«Τα μέτρα αναφορικά με το προσωπικό είναι επώδυνα όμως αναγκαία μαζί με τη μείωση άλλων κοστών, προκειμένου να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα» διαβεβαιώνει σε ένα δελτίο Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Alitalia Κράμερ Μπολ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ