ΚΟΣΜΟΣ

Ζ.Γκάμπριελ: Λιγότερο πιθανή η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ζ.Γκάμπριελ: Λιγότερο πιθανή η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
REUTERS/Heinz/Peter Bader

Ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θεωρεί λιγότερο πιθανή παρά ποτέ την πιθανότητα (ένταξης). 

«Σήμερα η Τουρκία είναι σίγουρα πιο μακριά από ποτέ από το να γίνει μέλος της ΕΕ», τόνισε σε συνέντευξη του στο Spiegel ο κ. Γκάμπριελ και παράλληλα εξέφρασε και τις πάγιες αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα έπρεπε να ενταχθεί η Άγκυρα στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Πριν αναλάβει την καγκελαρία της Γερμανίας το 2005 η Άνγκελα Μέρκελ ήταν υπέρ μιας «συνεργασίας με προνόμια» με τους Τούρκους, όμως ο ΥΠΕΞ είχε εκφράσει και τότε την αντίρρηση του και σε αυτό το σενάριο, θεωρώντας τους Τούρκους «δευτεροκλασάτους» Ευρωπαίους.

Σε ότι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών που έφτασαν στο ναδίρ μετά τις κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ναζιστικών κινήσεων, ο Γκάμπριελ επεσήμανε πως ο τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, αισθάνονται πως δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί.

Συνέχισε μάλιστα διαπιστώνοντας πως η χώρα του πρέπει να μην αντιδρά στις προκλήσεις της άλλης πλευράς καθώς έτσι θα δώσει στον Ερντογάν «τον ''μπαμπούλα'' που χρειάζεται για την καμπάνια του» υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

«Όποιος περάσει τις γραμμές δεν μπορεί να περιμένει ότι θα του επιτραπεί να προπαγανδίσει τις πολιτικές του ιδέες εδώ», είπε ακόμη απευθυνόμενος στους Τούρκους πολιτικούς, προειδοποιώντας για νέες ακυρώσεις εκδηλώσεων.

Το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την προσδοκία του η τουρκική Βουλή να εγκρίνει την επιστροφή της θανατικής ποινής, μιας κίνησης που θα κλείσει οριστικά την «πόρτα» ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ