ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κογκρέσο των Βερσαλλιών ο Ολάντ

Στο Κογκρέσο των Βερσαλλιών ο Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ Reuters/Philippe Wojazer

Ο Φρανσουά Ολάντ θα απευθυνθεί σήμερα στο Κογκρέσο των Βερσαλλιών για να «ενώσει το Έθνος», σε μια σπάνια διαδικασία στην ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας. Μόνο ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ναπολέον Βοναπάρτης ενεργοποίησαν αυτή τη διαδικασία.

Ο Ολάντ επιδιώκει να επαναφέρει την «εθνική ενότητα» που επικράτησε μετά την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, τον περασμένο Ιανουάριο. Έτσι αποφάσισε να απευθυνθεί στο Σώμα του Κοινοβουλίου και στους Γερουσιαστές του Κογκρέσου μαζί, στις Βερσαλλίες.

Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός το οποίο έλαβε θερμή υποδοχή από τα μέλη του κοινοβουλίου. Ωστόσο σε μια άκρως πολιτική κίνηση, ο Σαρκοζί ζήτησε να επιτραπεί η συζήτηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών σωμάτων αμέσως μετά την ομιλία του Γάλλου προέδρου.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μετά την αποχώρηση του Ολάντ. Όπως προβλέπεται κάθε πολιτικό κόμμα θα έχει στη διάθεση του δέκα λεπτά, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία μετά το πέρας της διαδικασίας.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Ινταλγκό ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει τα μέλη των Σωμάτων να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ