ΚΟΣΜΟΣ

Μαμούθ 14.000 ετών δίνει απαντήσεις για την ζωή του προϊστοτικού ανθώπου (pics&vid)

Μαμούθ 14.000 ετών δίνει απαντήσεις για την ζωή του προϊστοτικού ανθώπου (pics&vid)
INAH/CNN Español

Μια τυχαία ανακάλυψη τον Δεκέμβριο του 2015 ενδεχομένως δώσει σημαντικότατες πληροφορίες για την ζωή του προϊστορικού ανθρώπου. Λόγος για την ανακάλυψη ενός τεραστίων διαστάσεων μαμούθ που περπατούσε επί Γης πριν από 12.000 – 14.000 χρόνια.

Τα οστά του γιγάντιου συγγενή των ελεφάντων ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά την διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών κοντά στην πόλη Τουλτεπέκ, η οποία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικό.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το μαμούθ μπορεί να δώσει στοιχεία για την ζωή του προϊστορικού ανθρώπου, ο οποίος ενδεχομένως να ζούσε σε εκείνη την περιοχή του Μεξικό, την ίδια περίοδο με το ζώο.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν τα απολιθωμένα οστά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, παρότι το μαμούθ βρέθηκε κομμένο σε κομμάτια.

Αυτό από μόνο ίσως αποτελεί απόδειξη πως άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή πριν από 14.000 χρόνια.

Ο Λουίς Κόρδοβα, ο αρχαιολόγος ο οποίος ηγείται του έργου, μιλώντας στο CNN Español τόνισε: «Βλέπουμε ότι τα οστά είναι διάσπαρτα, δεν είναι σε ανατομική σειρά», για να προσθέσει πως «αναλύοντάς τα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα είχαν κόψει κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες της εποχής εκείνης».

«Η ανακάλυψη στην Τουλτεπέκ είναι σημαντική επειδή υποστηρίζει έμμεσα την παρουσία του ανθρώπου πριν από 14.000 χρόνια», τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων το μαμούθ ήταν μεταξύ 20-25 ετών όταν πέθανε, ενώ υπολογίζεται πως ζύγιζε 5 τόνους, είχε ύψος 3,5 μέτρα και μήκος 5 μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ