ΚΟΣΜΟΣ

Tο προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης που συζητείται στις Βρυξέλλες

Tο προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης που συζητείται στις Βρυξέλλες
REUTERS/Yves Herman

Τη Δευτέρα συζητείται στις Βρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, το οποίο που προβλέπει πως η απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις και η απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι η ενότητα μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των κρατών της ΕΕ θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο που αντιπροσωπεύει το κοινό τους όραμα για την επόμενη δεκαετία, ενόψει της επετειακής συνεδρίασης των 27 αρχηγών που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, που είδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται σε ένα «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων, παρά τις διαφωνίες και τις αμφιβολίες κάποιων κρατών-μελών. Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι από τις χώρες που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για ένα μηχανισμό αποκλεισμού.

«Η ενότητα είναι αναγκαία αλλά και ελεύθερη επιλογή μας», αναφέρεται το προσχέδιο της δήλωσης, ενώ υπογραμμίζεται πως εάν μείνει ο καθένας μόνος του θα «παραγκωνιστεί από την παγκόσμια δυναμική». «Εάν παραμείνουμε μαζί είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε να επηρεάσουμε τα παγκόσμια δεδομένα και να υπερασπιστούμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες. Θα δράσουμε από κοινού, όπου είναι δυνατόν, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου είναι απαραίτητο, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν στο πλαίσιο της Συνθήκης και αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη», σημειώνεται.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνονται επίσης:

Οι πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, προστατευτισμός και κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Σε ό,τι αφορά το κοινό όραμα για την επόμενη 10ετία, οι «27» ετοιμάζονται να δηλώσουν ότι επιθυμούν «μια Ένωση η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και βιώσιμη, με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση, καθώς και με τη βούληση και την ικανότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο περιβάλλον».

Θέλουμε μια Ένωση όπου οι πολίτες θα έχουν νέες ευκαιρίες για πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε μια Ένωση η οποία παραμένει ανοιχτή σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται πλήρως τις αξίες μας.

Η κάθε μια από τις τέσσερις αυτές προτεραιότητες (ασφάλεια, ευημερία, κοινωνική Ευρώπη και παγκόσμια επιρροή) αναλύεται περαιτέρω, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη για ασφαλή εξωτερικά σύνορα και διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης, την ενίσχυση του κοινού νομίσματος και την ενδυνάμωση της κοινής άμυνας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Ευρώπη, σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται:

Σε μια Ένωση που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των κοινωνικών προτύπων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ