ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι μύδροι Ερντογάν κατά της Ευρώπης

Νέοι μύδροι Ερντογάν κατά της Ευρώπης
REUTERS/Murad Sezer

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ως απάντηση στην «αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική Ευρώπη».

«Σας ζητώ να δώσετε μια απάντηση την οποία εκείνοι που μας παρακολουθούν στην τηλεόραση, από το εξωτερικό, οι συμπολίτες μας, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος μπορούν να ακούσουν», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ομιλίας στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει, όπως είπε, η εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος, απευθυνόμενος στο πλήθος που απάντησε με ένα ηχηρό “Ναι” όταν το ρώτησε αν είναι υπέρ «ενός μοναδικού έθνους, μιας μοναδικής σημαίας, ενός μοναδικού κόμματος, και ενός μοναδικού κράτους».

Στην προσπάθεια να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται αμφίρροπο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε από την άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, να επιτρέψουν στους υπουργούς του να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με την τουρκική διασπορά ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Επανήλθε λέγοντας πως «οι μάσκες των ευρωπαϊκών χωρών έπεσαν και κανείς μπορεί να δει τώρα το πραγματικό πρόσωπό τους».

«Αυτή η Ευρώπη, όπως ήταν και πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ρατσιστική, φασιστική και σκληρή. Μια Ευρώπη αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική», είπε.

Ο Ερντογάν και πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατ΄επανάληψη χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες την απαγόρευση συγκεντρώσεων των οπαδών του «ναζιστικές» ή «φασιστικές» μεθόδους.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε προσωπικά στο στόχαστρο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι κατέφυγε σε «ναζιστικές πρακτικές». Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ