ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος από τη δήλωση Ντάισελμπλουμ: «Ξοδεύατε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες»

Σάλος από τη δήλωση Ντάισελμπλουμ: «Ξοδεύατε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες»
REUTERS/ YVES HERMAN

Μία προκλητική δήλωση προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σχετικά με την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στις χώρες του νότου που επλήγησαν από την κρίση, τόνισε πως οι τελευταίες ξόδευαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες.

Ο Ντάισελμπλουμ δέχτηκε σφοδρά πυρά από ευρωβουλευτές εξαιτίας της δήλωσης αυτής, η οποία θεωρήθηκε ως επίθεση στις χώρες του νότου και συγκεκριμένα προς την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές τον κάλεσαν να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται αμετανόητος για τη δήλωσή του και δεν διατίθεται να ζητήσει συγγνώμη παρά τη σφοδρή κριτική.

ddd

Η δήλωση που πυροδότησε την επίθεση στον Ολλανδό υπουργός Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup, την οποία φέρεται, σύμφωνα με σχόλια του ισπανικού τύπου, να είχε κάνει σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα FAZ ήταν η εξής: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια».

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκάμπριελ Μάτο χαρακτήρισε τα σχόλια «απολύτως απαράδεκτα» και «προσβολή» στα νότια κράτη μέλη, λέγοντας, μάλιστα ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει χάσει την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Αλλά και ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Ερνεστ Ουρτασουν‏, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση, μπορεί να είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ διαφωνώ», ενώ τον κάλεσε να πει «αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup υπεραμύνθηκε των ισχυρισμών του, επιμένοντας ότι «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι: «Η ιδέα ότι όταν γίνομαι αυστηρός με τους κανόνες και τους κανονισμούς και τους παίρνω στα σοβαρά, ότι αυτό αποτελεί επίθεση, είναι ένα τεράστιο λάθος».

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τους ευρωβουλευτές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε χαρακτηριστικά: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της Ευρωζώνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ