ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Για πρώτη φορά απελαύνονται δύο άνδρες που έχουν γεννηθεί στη χώρα

Γερμανία: Για πρώτη φορά απελαύνονται δύο άνδρες που έχουν γεννηθεί στη χώρα
REUTERS/ Φωτογραφία Αρχείου

Η Γερμανία θα απελάσει δύο άνδρες που έχουν γεννηθεί στη χώρα από αλλοδαπούς γονείς και οι οποίοι κατηγορούνταν ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση που λαμβάνουν οι γερμανικές αρχές.

Οι άνδρες, ένας 27χρονος Αλγερινός και ένας 22χρονος Νιγηριανός, γνωστοί από το περιβάλλον των σαλαφιστών και χαρακτηρισμένοι «επικίνδυνοι», συνελήφθησαν στις 9 Φεβρουαρίου με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση.

Στη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στα σπίτια τους, στην πόλη Γκέτινγκεν της κεντρικής Γερμανίας, βρέθηκαν ένα όπλο και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δύο άνδρες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, όμως ποτέ δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή το δικαστήριο δεν προχώρησε τη νομική διαδικασία σε βάρος τους καθώς αποφάσισε ότι ακόμη κι αν οι δύο ύποπτοι είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα να διαπράξουν τρομοκρατική επίθεση, δεν είχαν αποφασίσει τίποτε συγκεκριμένο.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ο Μπόρις Πιστόριους, αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία απέλασής τους, εναντίον της οποίας άσκησαν έφεση ενώπιον του διοικητικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο τελικά επικύρωσε την απέλασή τους.

Ο Πιστόριους τόνισε ότι οι άνδρες θα απελαθούν το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν τα μέσα Απριλίου. Μάλιστα το πρακτορείο DPA μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες θα ενημερωθούν ότι δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν ξανά στη Γερμανία.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από ένα κρατίδιο το οποίο κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες, υποδηλώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη σκλήρυνση της γραμμής των γερμανικών αρχών μετά την τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου εναντίον μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο από έναν Τυνήσιο.

Η αίτηση για παροχή ασύλου που είχε υποβάλει ο 24χρονος Άνις Άμρι είχε απορριφθεί όμως δεν είχε απελαθεί εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των γερμανικών και των τυνησιακών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ