ΚΟΣΜΟΣ

Επιλέγεται πλέον το μοντέλο της δυαρχίας και στη γερμανική Αριστερά

Επιλέγεται πλέον το μοντέλο της δυαρχίας και στη γερμανική Αριστερά

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, εμβληματική φυσιογνωμία της γερμανικής Αριστεράς δεν είναι πλέον στο τιμόνι της. Παρέδωσε την προεδρία της ΚΟ, την Τρίτη, στους μέχρι τώρα αναπληρωτές του, Ζάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη οι δύο τους έλαβαν 78% και 91,6% αντίστοιχα. 

Ο Γκίζι παρέμεινε για 25 συναπτά έτη, αν και δεν υπήρξε ποτέ υποψήφιος, στην «πρώτη γραμμή» της γερμανικής πολιτικής. Ο ίδιος, σε αποχαιρετιστήριο γεύμα με δημοσιογράφους, εξήγησε πως θα παραμείνει βουλευτής, δίνοντας έμφαση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα γράψει την αυτοβιογραφία του.

Να υπενθυμίσουμε πως στάθηκε πάντα αλληλέγγυος προς την χώρα μας, ως προς το θέμα της κρίσης, αν και το κόμμα του καταψήφισε τα προγράμματα βοηθείας, διότι τα χρήματα κατέληγαν στις τράπεζες και όχι στον λαό, υποστηρίζουν. Δεν είχε διστάσει να αποκαλέσει τους Σόιμπλε και Μέρκελ "εκβιαστές".

Υπήρξε ακόμα ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμογής μιας νέας «ανατολικής πολιτικής» («Ostpolitik») και της καλλιέργειας νέας σχέσης με τη Μόσχα.

Γεννήθηκε το 1948 στο Ανατολικό Βερολίνο και ο πατέρας του ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος, ανήκε στη μεταρρυθμιστική πτέρυγα του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας (SED) η οποία υποστηρίχθηκε από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ηγήθηκε της μετάλλαξής του σε Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS).

Ο ίδιος είχε ταχθεί κατά της επανένωσης της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο συνεργασίας των δύο πλευρών, ενώ την δεκαετία του ‘90 κατηγορήθηκε από βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών για συνεργασία με την Stasi. Ο κ. Γκίζι αντέκρουσε τις κατηγορίες και δικαιώθηκε.

Το 2012 αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείτο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η μεγαλύτερη του επιτυχία είναι ότι «υπάρχει σε όλη την Γερμανία ένα κόμμα στα αριστερά του SPD, το οποίο μάλιστα είναι από το 2013 και αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή».

Μια άλλη επιτυχία του ωστόσο, ενδεικτική της ρητορικής του δεινότητας, ήταν η αναγόρευσή του από τον Σύνδεσμο Λογογράφων στην Γερμανική Γλώσσα στον «καλύτερο ομιλητή της προεκλογικής εκστρατείας του 2013».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ